Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is masturberen/aftrekken slecht voor je gezondheid?

Jaro Broeklander
5 min read

Over masturbatie dan wel zelfbevrediging of aftrekken doen verschillende verhalen de ronde. Zo werden vroeger de puberende jongens weerhouden van de zelfbevrediging door te vertellen dat je er blind van kon worden. Ook zou het regelmatig aftrekken prostaatkanker in de hand werken en volgens weer een ander zou je er werkelijk waar impotent van kunnen worden, dit terwijl hele volksstammen zich er aan bezondigen. Niet alles is waar, immers, er worden nog steeds kinderen geboren. Hoog tijd om te kijken in hoeverre er een kern van waarheid zit in de verhalen over masturbatie en we beantwoorden gelijk de vraag of zelfbevrediging schadelijk is voor je gezondheid.

Ontdekking van de eigen seksualiteit

Als er iets ongewijzigd is gebleven aan de seksbeleving van de man, dan is het wel het masturberen, de zelfbevrediging. Vanaf het moment dat de man in spé er achter komt dat zo’n erectie wel erg spannend is, is ook de drang naar zelfbevrediging tot stand gekomen. En dat is op zich ook vrij normaal. Masturberen is namelijk niet alleen een eenvoudige manier of seksuele behoeftes te bevredigen, het werkt ook zeer ontspannend. En.. het is onschuldig.

In feite is zelfbevrediging of aftrekken niks anders dan een natuurlijke vorm van seksuele expressie. Daarnaast is het, zoals veel mensen nog willen geloven, geen activiteit die voorbehouden is aan bepaalde culturen, iedereen doet het. Sterker nog, wij mensen zijn niet de enigste die zich er mee bezig houden, ook in het dierenrijk komt het voor. Bij puberende jongeren is het trouwens de eerste kennismaking met hun seksualiteit. Zo komen jongens erachter dat er meer mee gedaan kan worden dan enkel urineren.

Bekende en minder bekende misverstanden

Enkele misverstanden over masturbatie blijven hardnekkig bestaan. De ziektes zijn, als je het zou geloven, talrijk. Zo worden de meest uiteenlopende aandoeningen toegeschreven aan overmatige zelfbevrediging van epilepsie tot acne en blindheid. Ook neusbloedingen, wratten, haar op de handen en – natuurlijk doofheid zouden volgens de folklore te wijten zijn aan de zelfbevrediging. Daarnaast zijn sommige mannen bereid te geloven dat er een relatie bestaat tussen hoofdpijn en het aftrekken. Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter en weten we nu ook dan aftrekken juist een probaat middel tegen hoofdpijn kan zijn.

Jezelf aftrekken is daarnaast ook niet gebonden aan het wel of niet hebben van een relatie, ook getrouwde mannen doen het. Het excuus dat veel mensen vanuit een bepaalde mate van moreel gedrag gebruiken is dat het een vorm van vreemdgaan is. Niets is minder waard tenzij het mannelijk lid als volwaardige partner kan worden beschouwd. Het is een fantasie en niet meer dan dat. Het kan zelfs goed zijn voor een relatie omdat er sprake is van een bepaalde mate van complentariteit. Het heeft in een relatie een aanvullende rol, maar vormt zeker geen bedreiging voor de partner.

Masturbatie is safe – of toch niet helemaal

Je zelf besmetten met een Seksueel Overdraagbare Aandoening, een SOA, is met soloseks niet mogelijk, geheel veilig dus. Ook een spierverrekking of onaangename posities zijn uitgesloten als je het met jezelf doet. Te veel masturberen kan wel schadelijk zijn. Zo kan de voorhuid licht beschadigd raken zoals menig man zal weten. Ook het masturberen in een ongemakkelijke houding kan problemen geven met de urinestroom, dit kan zodanig verkeerd uitpakken dat men zittend zal moeten plassen. Niet te vaak doen dus.

Solo seks kan gevolgen hebben voor een normaal seksueel leven…of niet?

Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Dat geldt dus ook voor te veel of te vaak masturberen. Eerlijk is eerlijk, bij een goede relatie hoort een goed seksleven en dus zou masturbatie een ‘extraatje’ moeten zijn en geen vervanging voor de normale geslachtelijke omgang. Soloseks kan dus leiden tot een verminderde interesse in de eigen partner. Verstandiger kan zijn om de partner bij het masturberen te betrekken, zo houdt je jouw relatie nog spannend ook. Masturberen binnen een relatie heeft trouwens ook voordelen, je leert namelijk hoe je het beste een orgasme kan uitstellen. En dat kan positief zijn voor je relatie.

Masturbatie kan de risico’s op prostaatkanker doen toe- of afnemen

Het wordt vaak beweerd maar is nog niet onomstotelijk bewezen: de relatie tussen masturberen en het ontstaan van prostaatkanker. In algemene zin wordt juist aangenomen dat masturbatie juist de seksuele organen in conditie houdt en daardoor de kans op prostaatkanker afneemt. Kanker is trouwens in essentie een woekering van celgroei. Dat masturberen dus de celdeling zou bevorderen is nagenoeg uitgesloten. Tot op heden heeft geen enkel wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk weten aan te tonen dat er een relatie bestaat ot zelfbevrediging en het ontstaan van prostaatkanker. Geheel veilig dus!

 

Door Jaro Broeklander