Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mijn kind kan door de coronamaatregelen niet meer naar de logopedie, wat nu?

Gezond.be
3 min read

Door de coronacrisis moesten veel logopedisten noodgedwongen hun praktijk sluiten. Hoe ga je er als ouder mee om, nu je kind niet meer wekelijks naar de logopedie kan? Wij vroegen een logopediste om drie concrete tips op te sommen.

1. Structuur behouden

Maak een vaste planning voor je kinderen. Van 8 tot 9 ontbijten we en maken we ons klaar voor de dag. Tussen 9 en 10 doen we wat schoolwerk, daarna is het tijd voor een korte pauze, om 12 uur eten we … Zorg ervoor dat je de structuur van een normale schoolweek kan behouden. Deze tijden zijn al verwarrend genoeg. Maak een duidelijk onderscheid tussen de speel- en werkmomenten. Op dagen waarop je zoon of dochter normaal gezien naar de logopedie gaat, kan je een oefenhalfuurtje inplannen.

2. Houd het oefenen speels

Zorg ervoor dat de logopediemomenten niet saai worden. Er zijn heel veel educatieve sites en apps te vinden op het internet. Een aantal educatieve platforms bieden hun diensten nu ook tijdelijk gratis aan. Voorbeelden zijn Xnapda, Fundels, Juf Jannie en Woordkasteel. Xnapda is een online videoplatform voor de lagere school. Hierop kan je (tijdelijk gratis) educatieve filmpjes over wiskunde, taal, spelling, wereldoriëntatie en Frans bekijken. Met de app Fundels kan je dan weer digitale prentenboeken raadplegen. De boeken zijn geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Ook ouders kunnen gratis instructiefilmpjes bekijken zodat ze een beter zicht krijgen op de manier waarop ze hun kinderen kunnen begeleiden.

Logopedieoefeningen kunnen gemakkelijk geïntegreerd worden in dagdagelijkse activiteiten. Als je kookt, kan je je kind bijvoorbeeld het recept laten lezen. Je kan ook bepaalde woorden uit het recept weglaten om spelling te oefenen.

3. Onderhoud zaken die automatisatie vragen

Blijf oefenen op zaken die automatisatie vragen, zoals maal- en deeltafels en splitsingen. Dat kan door simpelweg je kind op te vragen, wat niet per se veel tijd in beslag moet nemen.

In Nederland wordt telelogopedie, dat is online logopedie, massaal toegepast op dit moment. In Vlaanderen is dat nog niet het geval, maar de Vlaamse Vereniging van Logopedisten (VVL) zet alles op alles om telelogopedie zo vlug mogelijk beschikbaar te maken.

Door Gezond.be