Antibiotica worden vaak beschouwd als ‘wondermiddelen’. Ze zijn na de pijnstillers, de meest gebruikte geneesmiddelen in Europa. Helaas wordt er vaak misbruik van gemaakt. Volgens de ‘World Health Organisation’ stimuleert misbruik van antibiotica een epidemie van superbacteriën.
Door veelvuldig gebruik ervan bouwen bacteriën er weerstand tegen op en worden ze heel wat minder efficiënt. WHO raadt aan om antibiotica enkel te gebruiken op doktersvoorschrift. Genezen we écht sneller door antibiotica? We vroegen alvast de mening van huisarts Kurt Bonny.
Genezen we sneller door antibiotica?
Infecties kun je in 2 grote delen opsplitsen. Enerzijds heb je de virale infecties, die heel frequent zijn. (Zoals verkoudheid, griep, bronchitis) Daar heeft antibiotica geen enkel nut. Het helpt absoluut niet tegen virale infecties.
Anderzijds kunnen antibiotica ook levensnoodzakelijk zijn, wanneer er zich ernstige infecties kunnen voortdoen. Bijvoorbeeld een longontsteking, dit is een bacteriële infectie. Antibiotica doden bacteriën, geen virussen. Het zinloos gebruik van antibiotica verzwakt hun capaciteit om tegen infecties te strijden wanneer dat nodig is. Het laat bacteriën toe weerstand te ontwikkelen
Het gebruik beperken
Resistentie is een natuurlijk gegeven. De sterkste en meest weerbare organismen halen het na verloop van tijd van de zwakkeren. Hoe hoger het gebruik van antibiotica, hoe sneller de bacteriën zich dus zullen wapenen en versterken. Daarom is het zo belangrijk om het onnodig gebruik van antibiotica te beperken.
Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk selecteren en echt de juiste indicatie stellen om antibiotica toe te dienen. Het resistentiepatroon van veel bacteriën is veranderd in de loop van de jaren. Hierbij raken er heel wat kiemen uitgeselecteerd die niet meer gevoelig zijn aan bepaalde antibiotica. En dat veroorzaakt heel wat problemen, bv. het ontstaan van multiresistente bacteriën, in volksmond welbekend als ziekenhuisbacterie. Het is beangstigend dat we in een toestand zouden terechtkomen (zoals voor de jaren 40) waar er geen antibiotica bestonden en waarbij we een zware infectie met een resistente kiem niet meer zouden kunnen behandelen. Dat zou kunnen gebeuren, omdat de farmaceutische industrie de laatste jaren geen innovaties meer gedaan heeft op gebied van ontwikkeling rond antibiotica.
Het wordt ook moeilijker om het mechanisme te vinden om op die bacteriën in te grijpen. Een bacterie heeft maar een beperkt aantal aangrijpingspunten. Een antibioticum gaat ergens op de levenscyclus/structuur van een bacterie gaan ingrijpen om hem op die manier te kunnen vernietigen, maar de mogelijkheden zijn ook niet oneindig.
Wat met probiotica?
In het geval van een virale maagdarminfectie hebben probiotica maar beperkte resultaten. Er is bijvoorbeeld maar 1 dag winst in de evolutie van het ziektebeeld. Het kan bijvoorbeeld wel nuttiger zijn als je antibiotica en probiotica tegelijkertijd gebruikt om je eigen darmflora aan te sterken. Of probiotica weerstandsverhogend werken zoals wordt gesuggereerd door diverse firma’s, valt nog verder bewezen te worden.
Bron: Dokter K. Bonny