Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuwe rode bultjes op de huid, reden voor bezorgdheid?

3 min read

We hebben het allemaal wel al eens voorgehad: opeens ontdekken we een plekje of bultje op onze huid, waarvan we niet zeker zijn of we ons zorgen moeten maken of niet. Nieuw ontstane of veranderde plekken op de huid, zoals bij moedervlekken, kunnen een reden tot zorg zijn. Maar rode zwellinkjes op de huid zijn veelal onschuldig en heten (seniele) angiomen.

Seniele angiomen

Hoewel de naam suggereert dat ze op latere leeftijd ontstaan, kunnen deze rode vlekjes al op jongere leeftijd voorkomen. Seniele angiomen worden nooit kwaadaardig.

De rode bultjes kunnen bijna overal op het lichaam voorkomen, maar meestal zijn ze terug te vinden op de romp. Naast rood kunnen zij ook diepblauw of paars zijn. Meestal zijn ze zo groot als een speldenknop. De diagnose wordt met het blote oog gesteld.

Genetische oorzaak?

De precieze oorzaak van angiomen is onbekend. Waarschijnlijk zijn mensen genetisch geprogrammeerd om ze wel of niet te ontwikkelen. 

Behandelmogelijkheden

Angiomen hebben de neiging om gemakkelijk te bloeden als ze al eens beschadigd zijn geweest. Als jij er last van hebt, kan je angiomen weg laten branden (elektrocoagulatie) of behandelen met behulp van lasertherapie.

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar  boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.