scrollTop top

DOORBRAAK Is dit medicijn voor diabetes type 2 ook dé oplossing tegen obesitas? Nieuw onderzoek zegt van wel!

DOORBRAAK Is dit medicijn voor diabetes type 2 ook dé oplossing tegen obesitas? Nieuw onderzoek zegt van wel!

Wetenschappers hebben ontdekt dat het geneesmiddel semaglutide mensen met overgewicht en obesitas kan helpen meer dan een vijfde van hun gewicht te verliezen.

Semaglutide, gemaakt door de Deense farmareus Novo Nordisk, is sinds enkele jaren op de markt als een behandeling voor diabetes type 2. In een nieuwe klinische studie, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, testten onderzoekers van de Northwestern University in Chicago en University College London (UCL) het geneesmiddel in een veel hogere dosis als een middel tegen zwaarlijvigheid.

‘Gamechanger’

In het kader van de fase 3-studie injecteerden bijna 2.000 deelnemers in 16 landen zichzelf wekelijks met semaglutide of een placebo gedurende 68 weken. Een derde van de patiënten die een injectie met het eetlustremmend middel kreeg toegediend, verloor meer dan 20 procent van hun lichaamsgewicht, zo bleek uit het onderzoek. Gemiddeld verloren ze 15 procent, vergeleken met 2,4 procent bij degenen die een placebo kregen. 

‘Het medicijn is een gamechanger’, zegt professor Robert F. Kushner van de Northwestern University Feinberg School of Medicine, aan The New York Times. ‘Dit is het begin van een nieuw tijdperk van effectieve behandelingen voor obesitas.’

Bijwerkingen

Er werden echter ook enkele bijwerkingen vastgesteld bij de deelnemers die het medicijn kregen, zoals misselijkheid, diarree en een paar gevallen van acute alvleesklierontsteking. Bovendien zijn er nog vijfjarige studies aan de gang om te zien of gewichtsverlies op lange termijn kan worden volgehouden. De onderzoekers zijn echter hoopvol. Professor Stephen O’Rahilly van de Universiteit van Cambridge zegt aan de Britse krant The Times: ‘Het vinden van een effectieve en veilige eetlustremmer voor de behandeling van obesitas is al vele decennia een heilige graal … De resultaten die in dit artikel worden gepresenteerd suggereren dat semaglutide zeer effectief is als een middel om gewicht te verliezen en dat het weliswaar bijwerkingen heeft, maar deze zijn voorspelbaar en omkeerbaar en niet ernstig genoeg om alarm te slaan.’


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.676.033
 • Aantal
  doden
  2.547.184
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!