In de negende podcastaflevering van On-gezouten hebben we het over voedingssupplementen. Tegenwoordig zijn er héél wat op de markt en worden ze steeds frequenter aangeraden. Maar zijn die supplementen wel zinvol, of worden ze eerder aantrekkelijk in de markt gezet door marketeers en hebben we ze eigenlijk helemaal niet nodig in geval van een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon?
In deze podcastaflevering zit onze moderator Vincenzo de Jonghe rond de tafel met huisarts Teun Fransen, die klassiek geschoold is en voedingssupplementen bijgevolg niet vanzelfsprekend opneemt in de behandelende keuzes die hij maakt. Ook diëtiste Marieken Callebaut, voedingssupplementenproducent en marketeer Peter van Cutsem van Vitasonar en apotheker Anna Van Den Dooren namen plaats aan onze ‘ongezouten tafel’. Zijn voedingssupplementen een hip placebo of een hedendaagse superpil? Beluister de volledige podcast hier.
We moeten gezond eten, maar er is theorie en er is praktijk
“Er is veel onwetendheid over voedingssupplementen, omdat er heel wat verschillende van op de markt zijn”, merkt Peter Van Cutsem op. “Daarom is er nood aan extra informatie die ook nog eens correct is. Er zijn bijvoorbeeld producten die zowel voor € 6 als voor € 30 terug te vinden zijn. Het ene kan werken en het andere niet. Bij magnesium bijvoorbeeld zien we grote verschillen. De meest bekende merken bij magnesiumsupplementen kennen minderwaardige magnesiumformules.”
“In België is er een zwart-witverhouding ten opzichte van voedingssupplementen”, gaat Van Cutsem verder. “Ik zou die discussie genuanceerder willen zien, zodat mensen niet gedwongen worden om ‘dokter Google’ te raadplegen. Elke 6 maanden komt de Hoge Gezondheidsraad uit met een persbericht dat voedingssupplementen volkomen zinloos zijn, waarna ze dan verklaren dat als je dagelijks 300 gram groenten en 200 gram fruit eet, dat volstaat. Doe dat maar elke dag. We moeten gezond proberen leven en dus voldoende bewegen en correct eten, maar er is theorie en er is praktijk. Vandaag de dag kennen we veel stress, drukke dagen, een druk sociaal leven,… Het is niet altijd haalbaar om aan die voorwaarden te voldoen. Bovendien, wat gezond eten betreft, zien we dat de voedingswaarde van groenten en fruit niet meer is wat het dertig jaar geleden was. De statistieken liegen niet: zo houdt broccoli nog amper 60% voedingswaarde over van wat het ooit bezat. Dat heeft onder andere te maken met watercultuur. Ik ben ervan overtuigd dat voedingssupplementen in preventieve geneeskunde zeker hun nut hebben.”
Apothekeres Anna Van Den Dooren: “Ik vind vooral dat we als gezondheidsexperten en marketeers moeten samenwerken, zodat ‘de Belg’ gezonder wordt.” Echter merkt ze ook op dat de rol van apotheker en die van arts nog duidelijk verschillend zijn bij het maken van behandelende keuzes. “Als mensen met klachten bij ons in de apotheek komen staan en naar een middeltje vragen, denk ik dat het voor ons nog steeds heel belangrijk is om door te verwijzen naar hun behandelende arts. Maar wat we vaststellen, is dat mensen vaak terugkeren met de boodschap dat de bloedafname resulteerde in perfecte laboresultaten en er dus niets hoeft te gebeuren. Die mensen staan te huilen bij ons in de apotheek, want die voelen zich slecht en willen dat er iets ondernomen wordt. Dan is het onze taak als apotheker om een kortdurige therapie voor te stellen. Want vermoeidheid kan bijvoorbeeld voortkomen uit een tekort aan vitamine D of ijzer, een supplement kan dan helpen. Het belangrijkste op dat moment is dat die mensen geholpen zijn, of de zin van voedingssupplementen dan wetenschappelijk bewezen is of niet, dat maakt niet uit. Er moet een tussenweg gevonden worden, want de patiënt staat ten slotte centraal. En uiteraard wil ik hier geen reclame maken voor het slikken van pillen, daar gaat het niet om. Het gaat om de gedragsverandering die op dat moment plaatsvindt.”
Maar daar gaat Teun Fransen niet mee akkoord: “Een patiënt die perfecte laboresultaten kent, maar zich mentaal ontwel voelt, schrijven we in de eerste plaats geen voedingssupplementen voor. Als een patiënt bijvoorbeeld bij mij komt wegens vermoeidheid en ik dan zou voorstellen om een magnesiumkuur te nemen, dan zou ik dat eerder aanvoelen als sussen. Een gesprek met die persoon aangaan en vragen hoe het met hem of haar gesteld is, lijkt me op dat moment meer opportuun.”
Zo snijdt Fransen ook het onderwerp ‘probiotica’ aan: “De vraag naar probiotica bij een antibioticakuur wordt veel gesteld, het is dus blijkbaar goed in de markt gezet. We weten van probiotica dat we de duur van diarree die ontstaat bij antibioticagebruik – als het al zo is – kunnen inkorten met enkele uren. Als je kortom 7 dagen lang diarree hebt omdat je antibiotica moet nemen, dan kunnen we daar enkele uren afdoen dankzij de inname van probiotica. Hierbij laat ik de patiënt de keuze, want wie ben ik om het af te raden, het is onschadelijk. Echter vind ik het wel jammer voor de portemonnee van mijn patiënten, want probiotica is écht niet goedkoop.”
‘On-gezouten’ de podcast
In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. Hierbij creëren we een interessant gesprek waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.
Wil je meer weten over het nut van voedingssupplementen? Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify , iTunes en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.