Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontdek jouw kernkwaliteiten en valkuilen

5 min read

Iedereen beschikt over diverse kwaliteiten. Ook jij kan er ongetwijfeld wel een aantal noemen als je er even wat over nadenkt. Of als je geholpen wordt door een goede vriend. Maar als je dan over die kwaliteiten in gesprek gaat, kom je erachter hoe ingewikkeld ze eigenlijk zijn. Wat de één een kwaliteit vindt, vindt de ander misschien juist een nadeel.

Elke kwaliteit is afhankelijk van de omgeving

Dat komt omdat de waarde van een kwaliteit afhankelijk is van de omgeving. Zo is bij het kopen van een nieuwe auto bedachtzaamheid bijvoorbeeld een kwaliteit. Bij zo’n grote aankoop wil je natuurlijk zorgvuldig alle mogelijkheden afwegen. Maar iemand die milieubewust is zal wellicht andere mogelijkheden afwegen. En zo kun je met diezelfde bedachtzaamheid ook een actie tegenhouden en dus de aankoop uitstellen.

Kwaliteiten en valkuilen

Daniel Ofman ontwikkelde een boeiend systeem om kwaliteiten en valkuilen te ontdekken in verschillende omgevingen.

Iedere kwaliteit heeft dus een schaduwkant. Die schaduwkant noemen we een valkuil. Maar achter iedere valkuil schuilt een kwaliteit. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Kernkwadrant en kernkwaliteiten

Zelf spreekt Daniel Ofman ‘kernkwadrant’ en ‘kernkwaliteiten’. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt: “Eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren: ze doordringen de hele mens en stellen al diens meer of minder in het oog springende eigenschappen in een bepaald licht. Een kernkwaliteit is de specifieke sterke eigenschap waar we bij hem of haar direct aan denken.”

Mogelijke kernkwaliteiten zouden bijvoorbeeld kunnen zijn dat je erg creatief, geduldig of besluitvaardig bent.

Kernkwaliteiten kun je niet leren.  Je kunt ze wel ontwikkelen. En in dat ontwikkelingsproces ligt juist onze uitdaging! Dat proces is individueel en is sterk afhankelijk van je levensloop en leefomstandigheden.

Valkuilen

Kernkwaliteiten kunnen ook valkuilen worden als je erin overdrijft. De kwaliteit wordt dan vervormd en verandert in een zwakte.

Je behulpzaamheid kan bijvoorbeeld een valkuil worden, omdat je je keer op keer gaat opofferen. Of als je erg bescheiden bent, kan je op den duur onzichtbaar worden. Omgekeerd kan iemand die erg zelfverzekerd is ook arrogant worden.

Allergieën en uitdagingen

Natuurlijk heb niet alleen jij kernkwaliteiten en eventueel valkuilen, ook anderen hebben kernkwaliteiten en dus valkuilen. En die zijn net interessant om je eigen sterktes en zwaktes te kunnen ontdekken.

De valkuil van iemand anders kan bij jou namelijk irritatie oproepen. We spreken dan van een ‘allergie’. Zo’n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf.

Maar van die allergie kan je net weer iets leren. Want de kernkwaliteit van iemand met een passieve houding is geduld. En als een daadkrachtig iemand is geduld net één van jouw uitdagingen.

Een oefening voor kernkwadranten

1. Neem eens iemand in gedachten voor wie je bewondering hebt.

2. Welke eigenschappen bewonder je in deze persoon? Dat is de kerneigenschap van deze persoon.

3.  Wanneer vind je dat deze persoon een beetje overdrijft? Dat is de valkuil.

4. Wat zou deze persoon moeten leren om dat overdrijven uit te schakelen? Dat is zijn uitdaging.

5. Neem nu eens iemand in gedachten die irritatie bij je oproept of opriep?

6. Wat irriteerde je zo erg? Welke eigenschappen horen hierbij? Dat zijn de ‘allergieën’ waar je mee zit en waar je je eigen uitdagingen mee kan opsporen.  

Aan de hand van irritaties en afkeer die andere mensen bij je oproepen kun je veel leren over jezelf. Het kan ingezet worden om je sterktes en zwaktes te leren kennen.

Daniel Ofman, de grondlegger van de kernkwadranten, komt langs als keynote speaker op ons congres Mind In Brain van 13/6. Het is een bezield spreker en biedt tal van voorbeelden en tips om het beste uit jezelf te halen, je brein te verzorgen, een burn-out te voorkomen…

Je kunt nu inschrijven.  Je zult wellicht niet gauw de kans krijgen Ofman zelf nog eens aan het woord te horen in België. Meer info vind je hier.