Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opgezette aders op je handen en voeten

Jaro Broeklander
7 min read

Voor de meeste mensen is een gave huid een schoonheidsideaal. Zo gauw de eerste rimpels verschijnen gaan we met allerlei soorten crèmes, gelsoorten en poeders aan de slag om die mooie, gladde, jonge huid weer terug te toveren. Met name het gezicht is voor veel mensen belangrijk. Niet voor niets luid een oud gezegde dan ook ‘wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht’. Ons uiterlijk is dus belangrijk, het is in zekere zin ook een communicatiemiddel. Een mooie, glanzende huid is een teken van een goede gezondheid en dat willen we maar al te graag uitstralen.

Een mooie huid is een ding, een ontsierde huid door opgezette aders is een ware kwelling voor sommige mensen. In veel gevallen kun je aan het proces van ouder worden wel wat doen, rimpels zijn goed weg te werken, pigmentvlekken ook maar als de aders in je huid erg zichtbaar zijn kan dat ook je zelfvertrouwen beïnvloeden. Voor veel mensen is dat storend ook al hoort het in veel gevallen bij het ouder worden. Met name vrouwen vinden het hinderlijk en tast het ook snel hun zelfbeeld aan. Rimpels zie je immers enkel als je in de spiegel kijkt, de opgezette aders op je handen zie je iedere keer wanneer je iets met je handen doet.

Oorzaken van zichtbare aders op je handen

Het zichtbaar worden van de aders op je handen en voeten is niet altijd, maar wel vaak gerelateerd aan de leeftijd. Een aantal oorzaken kunnen we alvast op een rij zetten:

 • Je huid wordt slapper
 • Je aderwanden verslappen
 • Inspanning / stress
 • Hitte
 • Ziekte

De huid wordt slapper

Er is weinig aan te doen, het ouder worden. Naar mate de jaren verstrijken wordt de huid dunner en wat er onder zit wordt zichtbaar. De huid wordt minder elastisch en kan zich minder goed over de aderen spannen. Het dunner worden van de huid heeft een aantal oorzaken:

 • vermindering van bloedvaten in de huid
 • vermindering van de elastine vezels en het aanwezige bindweefsel (collageen)
 • de talgklieren verminderen in aantal (ook afname functie talgklieren). Dit verklaart het droger worden van de huid.

Door het dunner worden van de huid worden de aderen zichtbaar wat de blauwe kleur verklaart. Het nadeel van het ouder worden is ook dat ouderdomsvlekken duidelijk zichtbaar worden. Probeer wat meer uit de zon te blijven en gebruik desgewenst een crème met een goed uv-filter. Het zichtbaar worden van de aders op je handen is iets wat bij het ouder worden hoort.

Je aderwanden verslappen

Het is niet enkel de huid die slap en minder elastisch wordt, de wanden van de bloedaders worden slapper. Dit verklaart waarom de aders iets ‘bobbeliger’ aan doen en onregelmatig van vorm zijn. Over het algemeen hebben vrouwen hier meer last van. De verklaring hiervoor is vrij simpel: mannen hebben van nature een dikkere huid, de effecten van het ouder worden van de huid is bij vrouwen dan ook eerder zichtbaar. Overigens is het slapper worden van de huid geen seniorenkwaal: de huid begint al vanaf het dertigste levensjaar dunner te worden.

Oorzaken die bij het dunner worden van de aderwanden een rol spelen zijn de volgende:

 • erfelijkheid en een aanleg tot spataderen
 • vrouwelijke hormonen
 • anticonceptiepil
 • ouder worden

Inspanning als oorzaak

Sport je veel, of heb je vroeger veel gesport? Door de inspanning tijdens het sporten hebben de spieren meer behoefte aan zuurstof om de inspanning te leveren die gevraagd wordt. De bloedtoevoer en dus ook de bloeddruk nemen toe, logischerwijs vangt het lichaam deze extra vraag op door de aderen meer inhoud te geven om het zuurstofrijke bloed te transporteren. Normaliter is dat slechts een tijdelijk effect, als je echter gedurende een lange tijd intensief sport kan de verwijdering van de aderen permanent worden.

Hitte

Hoge temperaturen duur het warme weer zorgen ook voor een verwijding van de bloedvaten, ook dan zwellen de aders dus op. Dit is een normaal verschijnsel. Naar mate het weer kouder wordt neemt de omvang van de aders weer normale proporties aan.

Ziekte

In hele zeldzame situaties kan er sprake van zijn dat een ziekte opgezwollen bloedvaten en aders veroorzaakt. Dit zien we vooral bij hart- en vaatziekten. Oppassen dus en tijdig naar de huisarts gaan als je dit bij jezelf merkt. Dit is met name belangrijk als je zelf al andere oorzaken kan uitsluiten.

Voorkomen dat je aders opzwellen

Aders die reeds zijn opgezwollen zijn in de meeste gevallen permanent. In de praktijk is er dus niet veel aan te doen. Door tijdig maatregelen te nemen kan je het wel voorkomen. In sommige gevallen is een behandeling mogelijk

Veroudering van de huid tegengaan

Een goede zorg voor jezelf betekent ook goed zorgen voor je huid. Probeer niet te lang te genieten van de zon op warme dagen, en als je toch van het zomerse weer wilt genieten, gebruik dan een goede crème met een goed uv-filter. Gebruik een vocht inbrengende crème en probeer (chemische) stoffen die je huid kunnen beschadigen te vermijden. Zijn de aders echter zicht dan is het nagenoeg onmogelijk om ze te camoufleren.

Sclerotherapie

Sclerotherapie is een therapie die veelal wordt toegepast bij de bestrijding en behandeling van spataderen. Deze therapie leent zich overigens ook uitstekend om de zichtbaarheid van aders op je handen en voeten te verminderen. De ingreep verloopt relatief eenvoudig, De behandelend arts zal een zoutoplossing inbrengen waardoor de aders verharden en verdwijnen. Het nadeel van deze behandeling is dat je een aantal weken handschoenen zal moeten dragen om beschadiging van de huid te voorkomen. De behandeling kan worden uitgevoerd zonder verdoving. Deze manier van behandelen is relatief goedkoop.

Lipofilling

Vergelijk lipofilling met een botoxbehandeling. Door lokaal lichaamsvet weg te halen en het op een andere plaats weer in te brengen worden de handen (en eventueel voeten) ‘opgevuld’. Dit beperkt de zichtbaarheid van opgezwollen aders. Het is geen blijvende oplossing, in de meeste gevallen zal de behandeling na enkele jaren geen effect meer hebben en zal je een nieuwe behandeling moeten ondergaan (indien gewenst).

Door Jaro Broeklander