Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Optische illusies bij medische behandelingen herkennen

Gezond.be
4 min read

Geschreven met input van JC Kliniek.

De opmars van medisch cosmetische ingrepen is steeds meer zichtbaar. Waar men ‘vroeger’ nog in het geheim een botox behandeling onderging om een storende fronslijn te behandelen, worden deze behandelingen nu bij wijze van spreken in de koffiepauze besproken en tussen de middag uitgevoerd.

Door de grote vraag is er natuurlijk ook veel aanbod. Dit stimuleert een wildgroei aan klinieken die adverteren met voor- en na-foto’s die er wel heel positief uitzien. Maar is dat wel te relateren aan de werkelijkheid? Het is goed om zelf te kunnen herkennen wat voor trucs er gebruikt worden om resultaten van een behandeling net iets positiever te presenteren dan dat ze zijn. Hier leggen we uit hoe je het verschil ziet tussen een gekunstelde en een eerlijke foto.

Verschillende optische illusies

Er zijn legio medisch cosmetische behandelingen op de markt zoals injectables, HIFU, cryolipolyse en cosmetische chirurgie. Met als gemeenschappelijk kenmerk dat men door zo een behandeling er beter en ‘strakker’ uit gaat zien. Op het internet zijn veel ‘voor’ en ‘na’ foto’s te zien waar het effect van de behandeling te zien is. Maar is het resultaat echt zo positief, of ligt het aan de afbeelding?

Vaak is er geen opzet in het spel om de klant te beïnvloeden, maar zijn de voor- en na-foto’s gewoon niet zo fraai of niet in dezelfde omstandigheden geschoten. Een juiste voor- en na-foto laat het effect van een behandeling zien, zonder vertekening door afstand, bewerking, belichting, houding en mimiek.

Afstand-truc

De voor- en na-foto zijn van verschillende afstanden gemaakt. Hierdoor is het moeilijker een effect te beoordelen. Op een foto van afstand lijkt iemand bijvoorbeeld slanker dan van dichtbij. Ook is het lastiger om details in het gezicht te zien.

Fotoshop-truc

Een voor- en na-foto van een gezicht waar een haarlokje, kledingstuk of de juwelen op precies dezelfde manier staan afgebeeld is verdacht. Het kan dan een ‘voor’ foto zijn die bewerkt is.

Belichtings-truc

Door andere belichting bij de voor- en na-foto kan al de suggestie worden gewekt dat de behandeling heeft aangeslagen. De ‘na’ foto is meer belicht, waardoor schaduwen en rimpels minder zichtbaar zijn en de ‘na’ foto er beter uitziet dan de “voor” foto.

Hoofdpositie-truc

De positie van de kin is met name van belang voor behandelingen die de hals betreffen. Als de kin iets meer vooruit wordt gestoken of omhoog wordt gedaan, wordt de hals al strakker, zonder dat er een behandeling heeft plaatsgevonden

Mimiek-truc

Als de na-foto een blijere patiënt laat zien dan de “voor” foto, geeft dit al een suggestie dat de behandeling is geslaagd. Bij een juiste voor en na foto is de mimiek hetzelfde zodat het resultaat van de behandeling beter zichtbaar is.

Kies een kliniek die eerlijk is over resultaat

Aan het einde van de rit gaat het er natuurlijk om of een behandeling succesvol is en of de arts duidelijk is geweest over het te verwachten resultaat. Bij JC Kliniek krijgt u altijd eerlijk advies van een getraind medisch specialist en kunt u ervan op aan dat de voor- en na-foto’s zo “echt” en realistisch mogelijk worden weergegeven om een zo goed mogelijk resultaat te bieden.

Door Gezond.be