Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn na seks tijdens de zwangerschap? Hoe komt dat?

Jaro Broeklander
4 min read

Een zwangerschap is voor elke vrouw anders, de hormonen die door je lijf gieren zorgen voor behoorlijk wat veranderingen waardoor je als vrouw zijnde, je net even anders voelt. Lastig voor jou en waarschijnlijk ook voor je omgeving. Het vrouwenlichaam verandert, je smaak wordt anders en in sommige gevallen ben je zelfs erg prikkelbaar. Die veranderingen zijn met name te wijten aan de wijzigingen in je hormoonhuishouding. Een van de meest in het oog springende veranderingen is de seksbeleving. Niet alle vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap evenveel zin in seks als voor hun zwangerschap. Daarnaast is pijn na seks tijdens de zwangerschap geen ongebruikelijk verschijnsel. Hoe komt dat?

Naast de gebruikelijke ongemakken kan ook de relatie hinder ondervinden van de veranderingen in het vrouwenlichaam. Het is daarom niet ongebruikelijk dat je tijdens je zwangerschap minder snel in de stemming bent om seks te hebben. Dat heeft aan de ene kant te maken met de gewijzigde hormoonspiegel, aan de andere kant kan een groeiende buik beperkend werken. Daarnaast kan er sprake zijn van een toenemende gevoeligheid door een betere doorbloeding, maar ook door spierkrampen. Al met al is pijn na seks tijdens de zwangerschap niet geheel ongebruikelijk.

Pijn bij het vrijen

Als de seks met je partner voor je zwangerschap heel prettig was kan het een vreemde ervaring zijn om te merken dat het nu plotseling pijn kan doen. Logischerwijs kan dit van invloed zijn op de relatie. In die gevallen is het verstandig om dit te bespreken met je partner. Juist door te investeren in de relatie door een goede communicatie zorg je voor meer begrip. Probeer in ieder geval niet over je eigen grens te gaan, het accepteren dat je wellicht minder goesting hebt zorgt ook voor meer ontspanning. Daarnaast is het verstandig om samen na te gaan hoe de pijn wordt veroorzaakt. Zo zijn er een aantal mogelijke verklaringen te geven. Let met name op de volgende punten:

  • Druk op je blaas
    doordat het kind groeit, ontstaat er minder ruimte in je buik voor de meeste organen, hierdoor kan er meer druk op de blaas komen te staan. Een van de gevolgen is dan ook dat je minder goed kan ontspannen. Dit kan pijn veroorzaken tijdens de seks. Ga dus voor de seks naar het toilet en drink met mate.
  • Infectie of schimmel in je vagina
    Doordat de zuurgraad van de slijmvliezen in je vagina wijzigt, krijgen bacteriën en schimmels meer kans. Bij jeuk, een afwijkende kleur en geur is het verstandig om dit te melden bij je huisarts.
  • Spataderen rondom de vagina
    Door de zwangerschap wordt je huid ook opgerekt. Een van de gevolgen hiervan is dat de kans op spataderen toeneemt en deze kunnen erg pijnlijk en gevoelig zijn. Wil je partner je echter toch graag aanraken, kies dan voor een ontspannende massage.
  • Onprettige houding bij het vrijen
    De normale houdingen en standjes tijdens de seks kunnen nu opeens heel onprettig aanvoelen. Probeer daarom een andere houding aan te nemen tijdens de seks. Spierkrampen, een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap, kunnen ervoor zorgen dat je niet aan ontspannen toekomt en kan de seks veranderen in een minder plezierige bezigheid. Praat daarover met je partner en vindt goede alternatieven.
     

Geen zin in seks

Met name het eerste en het derde trimester komt het voor dat de wens om seks te hebben minder wordt. Door de hormonale verandering in het eerste trimester ben je vaker moe, kan je lusteloos en misselijk zijn. Vergeet niet, je lichaam bereid zich in het eerste trimester voor op de volledige zwangerschap. Andere oorzaken zijn vaak meer van psychische aard. Zo is het gebruikelijk dat je tijdens de zwangerschap je meer bewust wordt van de veranderingen in je leven na de bevalling. Een onbewuste angst over je rol als moeder en de rol van je partner kan de kop op steken. Ook, en dat geldt zowel voor mannen en vrouwen, speelt de angst om het kindje te beschadigen door de penetratie, ook een rol. De kans op beschadiging van het kindje door de seks tijdens de zwangerschap is overigens zeer minimaal.

Het derde trimester kent andere situaties die van invloed zijn op de manier waarop seks kan worden beleefd. Vanzelfsprekend is de buik in omvang toegenomen waardoor de meeste posities niet als aangenaam worden ervaren en de goesting zal afnemen. Wil je in deze periode toch genieten van seks, zoek dan samen naar nieuwe prikkels waarbij het intieme karakter de boventoon voert. Seks is immers meer dan de penetratie en samen zal je genoeg kunnen ontdekken op het gebied van je eigen seksualiteit om voldoening te krijgen.

Door Jaro Broeklander