De meesten onder ons lusten wel eens graag een stukje varken. Varkensvlees is dan ook zeer populair bij Vlamingen. Daarnaast kan het ook op veel manieren worden bereid: in de pan, in de oven, op de barbecue … Hieronder delen we een van onze favoriete recepten met varkensvlees: varkensspiering met een frisse aardappel-tomatensalade.
Zo maak je het
Ingrediënten (voor 2 personen)
2 lapjes varkensspiering 400 g aardappelen 400 g diverse tomaten, in partjes een halve rode ui, gesnipperd enkele blaadjes basilicum enkele takjes tijm 1 el zilveruitjes, grof gehakt appelazijn 250 ml vleesbouillon of een bouillonblokje in 250 ml heet water 100 ml room 1 el honing 1 el mosterd olijfolie fleur de sel peper en zout
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd in schijfjes. Kook ze gaar in licht gezouten water.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Kruid de varkensspiering met peper en zout en bak het vlees 1 minuut langs elke kant in hete olijfolie. Leg de lapjes in een ovenvaste schaal en zet 15 minuten in de oven.
Blus de pan waarin het vlees is gebakken met de bouillon. Schraap de aanbaksels los. Voeg de tijm toe en laat 5 minuten koken. Voeg de room, mosterd en honing toe en laat 5 minuten verder inkoken. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout. Hou warm.
Meng de rode ui, een scheutje appelazijn, enkele gescheurde blaadjes basilicum, zilveruitjes en wat olijfolie onder de tomaten. Kruid met peper en zout.
Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen. Verdeel ze over de borden en kruid met wat fleur de sel. Verdeel er de tomaten over. Snijd de varkensspiering in reepjes en verdeel over de aardappel-tomatensalade. Druppel er wat van de saus over en werk af met het resterende basilicum. Serveer meteen.
Smakelijk!