Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sensoa raadt singles aan om nu even op hun tanden bijten

Gezond.be
3 min read

Sommigen onder ons zitten nu 24/7 met hun partner tussen vier muren terwijl anderen noodgedwongen in een langeafstandsrelatie zitten. Dat zet heel wat relaties onder druk. Maar wat doen singles in deze tijden van isolatie? En mag je eigenlijk nog wel seks hebben?

Sensoa raadt singles aan om nu even geen seks te hebben. Covid-19 is uiteraard geen soa, maar het virus is wel overdraagbaar via seksueel contact, voornamelijk via speeksel. Ook is het overdraagbaar door het aanraken van besmette oppervlakken of door dicht in de buurt te zijn van iemand die besmet is. Vandaar dat seks een groot risico vormt. Er zijn bovendien mensen die drager zijn van het virus, maar geen symptomen hebben. Zij voelen zich dus gezond, maar kunnen ongemerkt en onbewust anderen infecteren.

Woon je samen met je partner onder één dak, dan mag je wel nog samen slapen en seksueel contact hebben. Een afstand houden van 1,5 meter is namelijk praktisch onhaalbaar als je samenwoont. Vertoont een van jullie symptomen van corona, dan heb je maar beter even geen seks omdat de kans op overdracht zo erg groot is. Masturberen kan sowieso wel nog, je raakt daarbij alleen jezelf aan dus dat is geen probleem. Was wel je handen én de eventuele speeltjes die je zou gebruiken.

Seks in eigen kot

De regel “blijf in uw kot”, kan je ook interpreteren als “seks enkel in uw eigen kot”. Dat betekent dus enkel met je partner waarmee je onder een dak woont. Als je niet samenwoont, mag je in principe je partner niet bezoeken. Voorlopig zijn enkel essentiële verplaatsingen toegestaan en het bezoeken van andere mensen valt daar niet onder. Online afspreken is dan je beste optie.

Datingsites zoals Tinder of Grindr roepen gebruikers op tot extra voorzichtigheid. Het is namelijk niet de bedoeling dat je gaat daten en fysiek afspreekt met andere mensen. Daten zal dus voorlopig even via de computer of smartphone moeten verlopen. “Intimiteit, seksualiteit of huidhonger is een basale behoefte”, vertelde seksuologe Rika Ponnet aan Radio 1. “Dat is vergelijkbaar met eten, drinken en slapen. We zijn als mens geprogrammeerd om te verbinden, het gaat om een zeer basale behoefte aan connectie, aan aangeraakt worden.” Singles die in quarantaine zitten, kunnen het dus lastig krijgen met hun behoefte aan lichamelijk contact. Er zijn gelukkig wel verschillende digitale manieren om elkaar virtueel te blijven zien, van Skypedates tot sexting. Of je kan ook een goede ouderwetse liefdesbrief schrijven naar elkaar.

Sekswerkers blijven thuis

Ook een bezoekje aan een sekswerker is verboden tijdens deze quarantaine. In principe zijn alle seksclubs, privéhuizen, massagesalons, escortbureau’s, parenclubs en stripbars gesloten en worden er strenge controles uitgevoerd.

Wie single is, moet dus voorlopig even op zijn honger blijven zitten. Voor partners die onder hetzelfde dak wonen is er niet echt een probleem, maar enige voorzichtigheid wordt wel aangeraden. Partners die elkaar momenteel even niet in levende lijve mogen zien, zullen hun toevlucht moeten zoeken tot digitale manieren van verbondenheid of een ouderwetse brief.

Door Gezond.be