Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Siliconen teenorthese: Laten maken bij Scheve, kleine of overliggende tenen

Jaro Broeklander
5 min read

Hele dagen lopen we op onze voeten, het is daarmee een van de belangrijkste lichaamsdelen, Ze zorgen voor stabiliteit en stellen ons in staat om ons voort te bewegen. Op zich is dat al bijzonder als je beseft dat een dergelijk kleine oppervlakte ons volledige gewicht dient te dragen. We mogen dus dankbaar zijn als er niks aan onze voeten mankeert. Dat is helaas niet altijd het geval. Er zijn voldoende situaties waarin de voet niet optimaal kan functioneren. Dat hoeft niet altijd een gevolg te zijn van een ongeluk, voetproblemen kunnen ook ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen, een verkeerde houding, of gewoon door te zijn geboren met een afwijking aan de voeten. Gelukkig kan er in de meeste gevallen wat aan worden gedaan zodat het ongemak geminimaliseerd wordt. Dat hoeft niet altijd te gebeuren door een operatie, ook hulpstukken kunnen een uitkomst zijn. Een van de meest gebruikte methodes om eenvoudige voetproblemen op te lossen is door gebruik te maken van een hulpstuk zoals een siliconen teenorthese.

Wanneer is een teenorthese gewenst

Eenvoudige voetproblemen ontstaan vaak in de loop van ons leven. Een goede voetverzorging kan veel leed voorkomen maar vaak staan we er niet bij stil hoe belangrijk een goede conditie van de voet in feite is. Kleine ongemakken zoals likdoorns, of eeltvorming kan voor een hoop ongemak zorgen. Hierdoor wordt de stand van de tenen negatief beïnvloed wat het lopen en dus ook het verplaatsen soms pijnlijk kan laten zijn. Een siliconen teenorthese kan dan op eenvoudige manier dergelijke ongemakken relatief snel verhelpen.

Een siliconen teenorthese wordt door een speciaal opgeleide vakman, de (register) podoloog op maat gemaakt. Geen enkele voet is hetzelfde en voor een juiste werking is het wenselijk dat de orthese perfect aansluit op de vorm van de voet waar de orthese wordt geplaatst. De podoloog zal controleren of de aandoening corrigeerbaar is. De orthese wordt gevormd door twee componenten siliconen, de harden uit op de voet waardoor deze de vorm van de locatie aanneemt en een aangename pasvorm kent. Het materiaal wat hiervoor wordt gebruikt zal snel uitharden waardoor het in de regel direct meegenomen kan worden. De eerste 24 zal de teenorthese volledig hard worden zodat deze snel optimaal gebruikt kan worden.

In de volgende situaties is een siliconen teenprothese van waarde:

  • Overrijdende tenen
  • Klauwtenen, hierbij ontstaan vaan likdoorns
  • Hamertenen
  • Krabbeltenen
  • Hallux valgus
  • Mortonse neuralgie / Mortons neuroom
  • Likdoorns tussen de tenen

De teenorthese beoogt de stand van met name de tenen te corrigeren zodat de drager zo min mogelijk hinder ondervindt tijdens het lopen. De hardheid van het gebruikte materiaal is bepalend voor de mate van correctie, hoe harder het materiaal hoe minder ruimte er is om te bewegen, dit beoogt dus om de tenen in de juiste stand te ‘dwingen’. Zo kan het gebruikt worden om de stand van de tenen optimaal te corrigeren, de druk te verdelen die is ontstaan door bijvoorbeeld likdoorns of om huidirritatie te voorkomen. Zo voorkomt een goed gevormde teenorthese pijnlijke teentoppen. Door het regelmatig dragen van de teenorthese verdwijnen likdoorns en verkleint het de kans dat deze weer terugkomen.

Wennen aan een teenorthese

Net als bij alles wat draagt en wat nieuw is, zal je ook aan het dragen van een siliconen teenorthese moeten wennen. Het advies wat je van de pedoloog zal krijgen is in de regel om de orthese gedurende een tot twee uur per dag te dragen. Dit kan vervolgens langzaam opgebouwd worden tot je er geheel aan bent gewend. In de eerste instantie zal het wat onwennig aanvoelen. Dit is echter van voorbijgaande aard. Normaliter draag je een teenorthese gedurende twee weken. Na deze periode zou je weer zonder hulpmiddel normaal kunnen lopen. De orthese dient niet te worden gedragen zonder schoeisel, dit om slijtage van het siliconen materiaal te voorkomen.

Geen speciale schoenen nodig voor het gebruiken van een teenorthese

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is er voor een goed gebruik van de orthese geen speciale schoen vereist. Het siliconen materiaal is relatief dun waardoor er geen verdere aanpassingen nodig zijn. Door de afmeting van de siliconen teenorthese zal de voet wel iets breder zijn dan normaal, moderne schoenen bieden echter vaak voldoende ruimte voor het dragen van een hulmiddel.

Onderhoud en reparatie

Net als schoenen dient een teenorthese ook onderhouden te worden. Het mag dan wel stevig ogen, het materiaal is wel degelijk aan slijtage onderhevig. Voor het behoud van de kwaliteit is het aan te bevelen om de orthese met beide handen van de voet te verwijderen. Het onderhouden van de orthese is vrij eenvoudig. Door deze gewoon te reinigen met water en zeep behoudt het zijn goede conditie. Desgewenst kan een tandenborstel worden gebruikt voor het verwijderen van vuil. Door de orthese te bewaren in een bakje met talkpoeder blijft deze goed, ook op de momenten dat deze niet wordt gedragen. Het verlengt de levensduur en de kwaliteit. Mocht er onverhoopt tot een beschadiging plaats vinden, ga dan terug naar de pedoloog voor een reparatie. Breekt er een deel af, bewaar deze dan ook goed zodat een reparatie eenvoudig is uit te voeren.

Door Jaro Broeklander