De Britse variant van het coronavirus is ook in België in opmars. Deze variant is niet alleen veel besmettelijker, maar zorgt ook voor iets andere symptomen.
Sinds eind vorig jaar de Britse mutatie van het coronavirus – ook bekend als B.1.1.7 – ontdekt werd, is er paniek onder virologen. Deze variant zou namelijk tot zo’n 65 procent besmettelijker zijn. Daardoor volstaan de huidige coronamaatregelen mogelijk niet om een derde golf te vermijden. Om dat te verhinderen, zijn meerdere scholen al enige tijd gesloten. Ook de heropening van de kappers op 13 februari lijkt zo in het gedrang te komen.
Daarnaast is het ook belangrijk om zelf snel te kunnen ontdekken met welke variant je eventueel besmet bent. De symptomen van de Britse variant zijn namelijk iets anders dan degene die we gewoon zijn van het SARS-CoV-2-virus. Dat blijkt uit een studie van het Britse Office for National Statistics bij 6.000 besmette personen. 3.500 van hen waren besmet met de nieuwe variant, 2.500 met de oude.
Meer hoesten, vermoeidheid, spierpijn, keelpijn en koorts
Het grootste verschil in symptomen tussen beide varianten is het aantal mensen dat moet hoesten. Bij de originele variant komt dat in 28 procent van de gevallen voor, tegenover 35 procent bij de Britse variant. Dat verschil kan mogelijk ook deels de besmettelijkheid verklaren. Door te hoesten, komen er namelijk veel virusdeeltjes in de lucht die anderen kunnen besmetten.
Daarnaast komt ook vermoeidheid (32% tegenover 29%), spierpijn (25% tegenover 21%), keelpijn (22% tegenover 19%) en koorts (22% tegenover 20%) vaker voor bij de Britse variant.
Minder smaak- en geurverlies
Minder frequent voorkomend bij de Britse variant is dan weer het typische geur- en smaakverlies. Nochtans was dat bij het uitbreken van de coronapandemie een van de meest opvallende symptomen. Veel mensen kregen er last van en bij sommigen van hen bleef geur en smaak heel lang weg.