Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vanaf wanneer gebruik je het best een anti-agingcrème? Dermatoloog Thomas Maselis geeft uitsluitsel

Lise Eeckhout
4 min read

Fijne lijntjes en rimpels. Ze horen bij het ouder worden en – willen of niet – iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Maar wanneer begin je nu het beste met het smeren van een anti-agingcrème? Dermatoloog Thomas Maselis staat ons te woord.

‘De belangrijkste factor bij exogene huidveroudering – veroudering door invloeden van buitenaf – is uv-licht’, begint dokter Maselis. ‘Er is dan ook geen betere anti-agingcrème dan zonnecrème en daar begin je logischerwijs zo vroeg mogelijk mee. Als we spreken over andere anti-agingcrèmes start je best van zodra je rimpels begint te zien. Bij mensen met een lichte huidskleur is dat meestal rond hun dertigste. Mensen met Aziatische roots krijgen vaak rond hun veertigste rimpels en bij personen met een donkere huidskleur begint het meestal pas rond hun vijftigste. Dat komt omdat een donkere huidskleur beter beschermt tegen de zon’, vertelt dokter Maselis.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn voedingstoffen, mineralen en vitamines die belangrijk zijn voor onze gezondheid. ‘Direct uv-licht en vrije radicalen – agressieve moleculen – beschadigen ons DNA. Ze zorgen ervoor dat onze cellen sneller verouderen, met meer rimpels als gevolg. Als oplossing daarvoor zijn er antioxidanten’, zegt dokter Maselis. ‘Die neem je best oraal in. Inneov heeft een uitgebreid gamma aan capsules die gevuld zijn met antioxidanten en die de huid goed ondersteunen.’

Crèmes versus capsules

Moeten we dan massaal onze anti-agingcrèmes weggooien en investeren in capsules? ‘Het is zo dat de opperhuid redelijk ondoordringbaar is voor stoffen. Orale inname zal dus beter werken’, legt dokter Maselis uit. ‘Wel bevatten crèmes vaak stoffen die je huid goed hydrateren, waardoor ze ook beter beschermd is tegen de zon. Daarbovenop hebben crèmes zo goed als altijd camouflerende eigenschappen. Ze gaan de huid niet zozeer verjongen, maar wel de illusie geven dat het zo is. Zo bevatten ze dikwijls stofjes die het licht reflecteren. Als je die op de huid smeert, gaan ze in de rimpels liggen, waardoor die door de weerkaatsing minder opvallen.’

Groentjes

‘Je kan huidveroudering niet tegengaan, maar je kan je huid wél goed verzorgen’, sluit dokter Maselis af. ‘Door je goed te beschermen tegen de zon en zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken, sta je al een heel eind verder. Een gezonde levensstijl maakt ook het verschil. De antioxidanten die je huid ondersteunen kan je bijvoorbeeld ook makkelijk terugvinden in groene groenten en groene thee.’

Anti-agingcrèmes: onze favorieten

  1. Firming Cashmere Cream Resveratrol-Lift met vegan collageenbooster (€ 45,90) Caudalie.
  2. Revitalizing Supreme + Bright, een crème die de huid niet alleen verstevigt, maar ook zorgt voor een egale teint (€ 112,76) Estée Lauder. Te koop bij de parfumerie.
  3. Liftactiv Supreme-crème met hyaluronzuur en spf 30 (€ 36,95) Vichy. Te koop bij de apotheek.
  4. Redermic C, een lichte crème met zuivere retinol (€ 32) La Roche-Posay. Te koop bij de apotheek.
  5. Wine Elixir Wrinkle & Firmness Lift dagcrème met krachtige anti-aging moleculen uit wijnbladeren van Santorini (€ 39,50) Apivita. Te koop bij de apotheek.
  6. ReVersive Pro Youth Cream, een lichte anti-agingcrème die je vanaf je dertigste kan gebruiken (€ 109) Babor.
  7. Global Repair Nutri-restorative multi-revitalising cream, die je huid intensief voedt en herstelt en je teint doet herleven (€ 89,90) Filorga. Te koop bij de apotheek.
  8. 3D Sculpting, Firming & Lifting Day Cream met polyfenolen die zorgen voor een jonge en gezonde huidstructuur (€ 51,85) Korres.
Door Lise Eeckhout