Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Venster open of dicht tijdens het slapen?

Jaro Broeklander
4 min read

Een goede nachtrust is goud waard, maar wanneer is er sprake van een goede nachtrust en wat is de waarde van een goede slaap? Onze gezondheid heeft baat bij een goede slaap. Veel mensen besteden daarom aandacht aan allerlei randzaken die te maken hebben met de slaap, een goed bed, een beter matras, goede kussens en een optimale lighouding. Ook een goede ventilatie is belangrijk tijdens de slaap. Houdt jij je venster open of dicht tijdens het slapen? Of maakt dat niet zo heel veel uit om een goede nachtrust te garanderen?

Uitgerust opstaan

Goed uitgerust en gezond opstaan is voor veel mensen een absolute voorwaarde voor een goed begin van de dag. De een wil koste wat kost met het raam open slapen terwijl de ander er niks van wil weten. De vraag is dus of het slapen met extra ventilatie door een open raam de nachtrust bevordert. Logisch gesproken is het logisch dat het gezonder is. Een ruimte met gesloten ramen wordt snel benauwd door het ontbreken van de toevoer van verse lucht. En als de hoeveelheid verse lucht al minimaal zou zijn, dan nog produceren mensen die slapen door de ademhaling meer kooldioxide. Bovendien kunnen de lichaamsgeuren nergens naar toe en die blijven dus hangen.

Kooldioxide: de bovengrens

Als je de hoeveelheid kooldioxide zou meten tijdens de nachtrust in een gemiddelde, niet geventileerde kamer, zou je waarschijnlijk schrikken. Waar twee volwassenen en een baby slapen stijgt de hoeveelheid kooldioxide naar waardes van maar liefst 3.500 ppm. Ter vergelijking: een grens van 1.200 ppm wordt als toelaatbaar geacht, alles daarboven is teveel. Goede reden dus om met het raam open te slapen. Tijdens onderzoeken naar de concentratie kooldioxide tijdens de slaap blijkt dat het openen van een raam zorgt voor een daling van ruim 50%, staat daarnaast een deur open, naar de woonkamer of een hal bijvoorbeeld dan zakt de waarde al snel naar 500 ppm. Dat is interessant om te weten, maar de volgende vraag dringt zich dan ook direct op: hoe ongezond is kooldioxide en is het nu werkelijk zo slecht voor onze gezondheid?

Beter concentratie door een goede ventilatie

Een recent Deens onderzoek geeft al wel duidelijkheid, maar nog geen goede wetenschappelijke onderbouwing. Men onderzocht in 2016 (Indoor Air, 26 oktober 2016) in hoeverre de concentratie kooldioxide tijdens de slaap van invloed is op de prestaties overdag. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat de afwezigheid van hoge concentraties een positief effect heeft op ons bewustzijn. We zijn sneller helemaal wakker, kunnen ons beter concentreren en zijn daardoor een stuk productiever aan het begin van de dag. Het onderzoek geeft echter geen uitsluitsel over de vraag of het slapen met een open alleen een voordeel oplevert. Wel wordt duidelijk dat ventilatie een belangrijke rol speelt. Ruimtes met een goede ventilatie, dus ook een mechanische ventilatie zorgen voor een lager gehalte aan kooldioxide. Het slapen met een open raam bevordert dus wel de ventilatie maar heeft als zodanig geen positief effect op onze nachtrust.

Wel of geen open raam of liever een goede luchtcirculatie?

Het slapen met een open raam heeft dus niet direct invloed op de kwaliteit van onze slaap, een goede ventilatie wel. Het is daarom ook niet in elke situatie aan te raden om met een open raam te slapen. Woon je immers in de stad, dan zal je meer baat hebben bij een goede ventilatie. Geluidsoverlast zal in een dergelijke situatie dus alleen maar toenemen met een open raam. Daarnaast neemt ook de kans op een inbraak toe. Al met al zal je er dus goed aan doen om zorg te dragen voor een adequate ventilatie. Ben je daarnaast toch wat voorzichtig in verband met mogelijke hoge concentraties aan kooldioxide, overweeg dan planten in de slaapkamer te zetten. Deze zetten de aanwezig kooldioxide om in zuurstof. En zonder zuurstof wordt het erg moeilijk om te leven.

Door Jaro Broeklander