Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het verhaal van Marc : leren leven met de diagnose van Diabetes type 2

5 min read

Tien jaar geleden viel bij Marc Bosmans het verdict: diabetes type 2, net als bij zijn moeder, broer en zus. Van in het begin vecht hij om zijn gezondheid op peil te houden. Zijn verhaal …

Bom

“Zo’n tien jaar geleden had ik last van een hardnekkige ontsteking aan mijn tanden. Na een paar antibioticakuren liet de dokter mijn bloed onderzoeken. Daaruit bleek dat mijn bloedsuikerwaarden veel te hoog waren. De dokter schreef me een maand diëten voor. Omdat het niet beterde, stuurde hij me door naar een specialist. Toen die uiteindelijk de diagnose diabetes type 2 stelde, sloeg dat in als een bom.

Vechten tegen diabetes

“Van bij het begin heb ik me voorgenomen de ziekte niet zomaar lijdzaam te ondergaan. Ik wou vechten om mijn gezondheid op peil te houden. Om te beginnen heb ik mijn eetgewoontes aangepast. Ik hou nauwlettend het vetpercentage en het suikergehalte van producten in het oog en eet kleinere porties. Als ik eens zondig dan compenseer ik dat de volgende dag meteen door meer te bewegen.”

Geen berg te hoog

Een andere aanpassing in Marcs leven was meer tijd vrijmaken om te fietsen. “Ik ben altijd vrij sportief geweest, maar rond mijn veertigste – het moment waarop ik diabetes kreeg – schoot het sporten er wat bij in. Ik ben toen 4/5 gaan werken. Zo kwam ik langzaam weer op conditie. Vier keer per jaar rij ik van Limburg naar de kust en ik heb ook al een paar keer de Mont Ventoux beklommen. Het werkt motiverend om jezelf uitdagingen te stellen.”

In 2013 zag hij een oproep van de Diabetes Liga die tien fietsliefhebbers met diabetes zocht om de Stelvio te beklimmen. “Ik heb het me nooit beklaagd dat ik mij hiervoor ingeschreven heb. Door die fietstocht kwam ik plots in contact met een heleboel lotgenoten. Je leert veel bij van elkaar.
De deelnemers werden tijdens het trainen begeleid door Energy Lab. Zij boden professioneel advies over voeding en over het fietsen zelf. “Ik heb geleerd om op hartslag te trainen, waardoor ik meer aankan. Ik weet nu ook wat goeie tussendoortjes zijn als je sport. Alleen jammer dat je deze producten niet zo makkelijk terugvindt in de supermarkt. We weten vandaag allemaal hoe belangrijk een gezond eetpatroon is. Toch speelt de voedingsindustrie daar nog te weinig op in.

Schaamte

“Omgaan met andere diabetespatiënten heeft me ook geholpen mijn ziekte beter te aanvaarden. De aandoening wordt vaak geassocieerd met een ongezonde levensstijl. Toch zit erfelijkheid er volgens mij ook voor een groot stuk tussen, kijk naar ons gezin. We leefden zeker niet ongezonder dan de mensen rond ons.” Intussen heeft Marc er geen moeite meer mee om over zijn ziekte te praten. Zijn collega’s weten dat hij diabetes heeft. Veel hinder ondervindt hij niet op zijn werk.

De toekomst

“Het lastigste is dat je altijd binnen de lijntjes moet blijven. Maar alles bij elkaar mag ik natuurlijk niet klagen. Op dit moment ondervind ik weinig of geen beperkingen van mijn ziekte. En als ik mijn conditie vergelijk met die van leeftijdgenoten, moet ik zeker niet onderdoen.”
Hij maakt zich nog zorgen over de toekomst: “In de media lees je dat we allemaal wat ouder worden maar geldt dat wel voor ons, diabetespatiënten?” vraagt hij zich af. “Bovendien ben Ik bezorgd over mijn twee dochters. Ik probeer hen te wijzen op de risico’s van hun ongezonde leefwijze, maar daar hebben ze niet echt oren naar. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze geen diabetes krijgen.”

Peterschap

Of er ook positieve kanten zijn aan diabetes? “Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Deze zomer heb ik als peter een man van 63 jaar geholpen tijdens de beklimming van de Stelvio. In het begin twijfelde hij of hij dit zou aankunnen. Door mijn aanmoediging heeft hij het toch aangedurfd. Andere mensen helpen geeft je veel voldoening. Meer nog dan wanneer je zelf de top bereikt!

Team Climbing For Life Diabetes voor het 5e jaar op rij op de fiets voor het goede doel

Voor het 5e jaar op rij zet de Diabetes Liga zijn schouders onder het 3-daagse beweegevent “Climbing For Life”.
Samen willen wij diabetes onder de aandacht brengen en aantonen dat beweging een essentiële pijlers is in zowel de behandeling als de preventie van diabetes. Dit jaar trekt onze fietskaravaan van 7 t.e.m. 9 september naar de prachtige Vogezen.

Opnieuw wordt een  team van 12 personen met diabetes gedurende 6 maanden klaargestoomd om deze fietsuitdaging tot een goed einde te brengen.

Deze helden hebben 2 grote doelstellingen: de finish halen met het volledige team en erna ook gezond en actief blijven leven. Zij zullen ook optreden als ambassadeur van de Diabetes Liga en het Climbing For Life project, willen anderen inspireren en zullen ook fondsen verzamelen voor het goede doel.

Meer info: www.diabetes.be/climbingforlife2017

 

Diabetes Liga
Door Diabetes Liga
Gezondheid