Diabetes wordt gezien als een van de meest voorkomende welvaartsziektes. Door een ongezond leefpatroon, waarbij kwalitatief slechte voeding en een minimale beweging aan de orde van de dag is kan een ogenschijnlijk gezond persoon eenvoudig suikerziekte of diabetes ontwikkelen.
Het belang van insuline in ons lichaam
Om een duidelijk beeld te scheppen van de problematiek van diabetes is het noodzakelijk om de verschillen goed te kennen van de verschillende types diabetes. In simpele bewoordingen komt het er op neer dat diabetes patiënten te weinig of helemaal geen, insuline aanmaken. Deze insuline is nodig om het suikergehalte in ons bloed terug te brengen naar acceptabele waardes. Juist omdat we in het westen gebruik maken van veel toevoegingen in ons voedsel, kent onze voeding ook een hogere suikerwaarde. Doordat de insuline die ons lichaam zelf aanmaakt deze suikerwaardes reguleert, richt de glucose geen schade aan. Diabetespatiënten worden dus geconfronteerd met een situatie waarin het lichaam niet meer in staat is om de suikerwaardes zelfstandig te reguleren waardoor schade kan ontstaan. Te hoge suikerwaardes kunnen leiden tot een veelvoud aan problemen. Zo kan het zicht worden aangetast en ook de bloedtoevoer naar de verschillende ledematen kan onder druk komen te staan.
Voetproblemen bij diabetes
Door de effecten van diabetes is het noodzakelijk om een aantal maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de mogelijke schade aan je lichaam tot een minimum beperkt blijft. Veel diabetespatiënten meten daarom ook hun bloed zodat ze inzicht hebben in hun actuale bloedwaardes. Bij een persoon zonder diabetes id de gewenste waarde 4.5 – 7.0, bij diabetes zit het er vaak ruim boven, door insuline te gebruiken kan deze waarde naar beneden worden bijgesteld. De gevolgen en klachten van diabetes kunnen zeer divers zijn, met name de voeten en benen kunnen snel klachten geven, ook bij een beginnende diabetes:
- Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigd raken.
- Het bloed stroomt dan minder makkelijk richting de voeten, tenen en de huid.
- Het gevoel in de voeten en benen wordt minder waardoor wondjes minder snel opgemerkt worden.
- Grotere kans op ontsteking en een genezingsproces wat langer duurt.
Voetproblemen door diabetes
Doordat de bloedvaten en zenuwen in de benen (maar ook in andere ledematen) beschadigd kunnen raken is een goede voetverzorging voor diabetespatiënten een absolute must, er kunnen zelfs voetafwijkingen door ontstaan. Dor een te hoge bloedglucose kunnen zenuwen beschadigd raken waardoor je minder gevoel in je benen hebt, hierdoor ervaar je minder pijn en warmte en soms kan het gevoel geheel wegvallen. De kans op infecties en zweertjes neemt dan toe. Ook pijnscheuten en krampen worden dan niet altijd even snel opgepikt met alle gevolgen van dien. Ook indien de bloedvaten zouden zijn aangetast kan dat vervelende gevolgen hebben. De bloedvaten kunnen dan niet meer voldoende bloed en dus ook zuurstof transporteren, hierdoor kunnen de voeten in extreme gevallen verkleuren en koud aanvoelen. Een goede voetverzorging is dus noodzakelijk om een achteruitgang in de conditie van je voeten op tijd te merken.
Voetklachten voorkomen
Door aandachtig de verzorging van je benen en voeten ter hand te nemen kan je klachten voor zijn. We zetten enkele tips op een rij zodat je op tijd de signalen kan oppikken en ernaar kan handelen:
- Houdt de voeten goed in gaten en bekijk ze dagelijks. Let op de eerdergenoemde symptomen en neem bij afwijkingen direct contact op met de huisarts of podotherapeut.
- Omdat wondjes bij diabetespatiënten moeilijker genezen is het raadzaam om niet zelf eelt en likdoorns te verwijderen. Gebruik om deze reden dan ook geen likdoornpleisters.
- Draag sokken van goede kwaliteit. Sokken zonder dikke naden, plooien of strak elastiek zijn het beste voor je voeten.
- Als je nieuwe schoenen koopt, doe dit dan het liefst in de namiddag, dan zijn je voeten het minst opgezwollen. Vergeet nieuwe schoenen niet goed in te lopen.
- De bloedsomloop stimuleren doe je bij voorkeur door veel te bewegen. Fitnessen of gewoon een leuke wandeling is altijd een goede keuze.
- Voorkom wondjes bij het knippen van de nagels, knip ze niet te kort en knip ze bij voorkeur recht af.
- Voetgymnastiek is goed voor een goede en gezonde bloeddoorstroming.
- Vermijd extreem hoge temperaturen.