Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je medicijnen niét in de badkamer mag bewaren

Birte Govarts
3 min read

De meeste Belgen hebben een goedgevulde thuisapotheek en nemen ook geregeld een geneesmiddel in. Maar bij de bewaring en inname van deze middelen zijn we niet altijd even voorzichtig. Dat blijkt uit een onderzoek van online apotheek Viata bij 1000 landgenoten.

Maar liefst 96% van de Belgen geeft in het onderzoek aan een goedgevulde thuisapotheek te hebben. Velen (40%) bewaren die echter wel op de verkeerde plaats, namelijk in de badkamer. ‘De grote schommelingen op vlak van temperatuur en het vochtgehalte in een badkamer hebben een negatieve invloed op de stabiliteit van een geneesmiddel’, waarschuwt apothekeres Annelies Vanderlinden. ‘De aanwezigheid van water in geneesmiddelen vergroot bovendien de kans op bijvoorbeeld de groei van bacteriën.’

Ook kijken we onze thuisapotheek te weinig na. 31% van de bevraagden controleert de thuisapotheek zelden tot nooit en gooit geneesmiddelen pas weg als ze op zijn in plaats van wanneer ze over datum zijn. ‘Dat kan ervoor zorgen dat ingenomen medicatie weinig hulp biedt of zelfs ergere gevolgen heeft voor je gezondheid. In het geval van bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen kan er een wildgroei aan bacteriën ontstaan wanneer je ze te lang bewaard, waardoor ze infecties bevorderen een plaats van bestrijden.’

Fout gebruik zorgt voor meer bijwerkingen

We gebruiken dagelijks veel medicatie (65%), maar zijn er niet altijd even voorzichtig mee. Zo breken we tabletten door zonder doktersadvies (22%) en nemen we op eigen initiatief extra dosissen (14%). ‘Wat veel mensen niet weten, is dat je een geneesmiddelentablet niet zomaar in twee mag breken of verbrijzelen. Dat kan voor méér bijwerkingen zorgen, omdat bepaalde stoffen op die manier te snel vrijkomen, of juist een verminderde werking omdat sommige tabletten pas later in het lichaam uit elkaar moeten vallen’, zegt Annelies Vanderlinden.

Daarnaast nemen we onze medicijnen niet altijd op de juiste manier in. 30% gebruikt wel eens fruitsap, 29% koffie en 13% van de Belgen neemt zelfs medicatie in met alcohol. ‘De combinatie met deze dranken kan ongewenste effecten opleveren zoals een verminderde werking of net versterkte bijwerkingen’, legt Annelies Vanderlinden uit.

Foute medicatie bij kinderen

Ook op vlak van medicatie bij kinderen zijn er nog grote stappen te maken. 11% van de Belgen geeft kinderen dezelfde geneesmiddelen als ze zelf innemen. Maar voor kinderen worden de doseringen aangepast per gewicht of leeftijd om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid binnenkrijgen. Ook worden er vaak eeuwenoude trucjes gebruikt zoals een lepeltje honing bij een pijnlijke keel (24%). Maar voor kinderen jonger dan 1 jaar kan dit zeer gevaarlijk zijn omdat de soms aanwezige botulismebacterie tot verlamming kan leiden.

Meer lezen? Omdat Annelies Vanderlinden in haar apotheek dagelijks heel wat misvattingen hoort over medicatie, schreef ze het boek ‘Medicijnwijzer’ (Lannoo, €15)

Door Birte Govarts