Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Warme Handen & Voeten: Wat is de oorzaak?

Jaro Broeklander
5 min read

Sommige kleine klachten worden snel al minder ernstig gezien en vaak wacht men dan ook (te) lang om er mee naar de huisarts te gaan. Natuurlijk hoef je niet voor elke kleine klacht de huisarts in te schakelen, maar aanhoudende klachten kunnen een goede reden zijn voor een preventief bezoek.

Koude handen en voeten ervaren zijn vaak voorkomende klachten en vormen vaak geen directe aanleiding voor een bezoek aan de huisarts. Zeker als het niet tot ongerustheid leidt word een bezoek vaak uitgesteld. Een te lange blootstelling aan lage temperatuur kan een verklaring zijn, maar als de klachten aanhouden is er vaak iets anders aan de hand. Een mogelijke verklaring is dan een slechte bloedcirculatie, een wisselende hormoonhuishouding of een verslechtering van de persoonlijke gezondheid. Kortom, een tijdig bezoek aan de huisarts kan een hoop onzekerheid wegnemen.

Warme handen en voeten hoeven niet gerelateerd te zijn aan de leeftijd maar de klacht komt wel vaak voor bij mensen vanaf 40 jaar. In principe zijn er twee vaak voorkomende oorzaken voor aan te wijzen:

  • Overgang
  • Beginnende artrose

Warme handen en voeten kunnen een belangrijk symptoom zijn van verschillende aandoeningen en komen op alle leeftijden voor. Vrouwen hebben er in de regel vaker last van dan mannen. Ruim 66% geeft juist aan er meer dan regelmatig last van te hebben. Bij mannen is het duidelijk minder frequent. Door goed te letten op andere symptomen en/of kwalen kan er eenvoudig een juiste diagnose worden gesteld en kunnen andere oorzaken door een eventueel aanvullend onderzoek worden uitgesloten.

Warme handen en voeten door de overgang

Logischerwijs gaat de overgang bij de vrouw gepaard met grote veranderingen. De menstruatie verandert van een grote regelmaat naar zeer wisselvallig, sommige vrouwen krijgen last van onverklaarbare emoties en ook de hormoonhuishouding krijgt een flinke schok te verduren doordat bepaalde, ypisch vrouwelijke hormonen in mindere mate worden aangemaakt. Al met al is de overgang geen prettige periode, zeker als je je niet bewust bent van alle veranderingsprocessen in je lichaam. Het is dus logisch dat je bepaalde klachten gaat wijten aan de overgang en dat andere klachten helemaal niet gekoppeld worden aan de overgang.

De overgang is een geleidelijk proces. De mate waarin klachten worden ervaren is per persoon verschillend, net als de overgangsperiode. In de meeste gevallen duurt de overgang circa vier jaar en komen de meeste vrouwen tussen hun 45e en 60e levensjaar in de overgang.

Hormoonwijzigingen tijdens de overgang

De hersenen regelen de meeste lichaamsfuncties bij de mens, ook de temperatuur. Dit gebeurt onder andere door de invloed van hormonen. Met name voor het regelen van de lichaamstemperatuur bij de vrouw is het oestrogeen hormoon betrokken. Door de overgang daalt de productie en daarmee de effectiviteit van dit hormoon. Als gevolg ervaart een vrouw in de overgang onder andere sterke wijzigingen van de lichaamstemperatuur, de zogenaamde opvliegers. In veel gevallen reageert het lichaam goed op deze veranderingen door de huidbloedvaten te openen en het lichaam te laten zweten. Mede hierdoor neemt het lichaam weer een normale temperatuur aan. Blijven deze klachten nu lang aanhouden, laat dan de huisarts er naar kijken.

Beginnende artrose

Alhoewel je er wellicht niet snel bij zult stil staan kan een wijziging in de lichaamstemperatuur duiden om een ernstige gezondheidssituatie. Met name mensen die ouder worden schrikken snel bij bepaalde klachten, met name de gewrichten zijn een gevoelig punt. Het ervaren van stijve of pijnlijke gewrichten doet daarom al snel denken aan twee typische klachten die vaak gepaard gaan met het ouder worden: reuma en artrose.

Bij artrose wordt vaak gedacht aan slijtage van de gewrichten. En ook al is dat gedeeltelijk waar, een kleine toelichting is wel op zijn plaats. Het gaat in veel gevallen niet zozeer om slijtage van de gewrichten maar om een veranderingen die de typische klachten zoals warme handen en voeten verklaren. Door het ouder worden neemt in algemene zin ook de vocht productie af, hierdoor wordt onder andere de huid dunner maar ook gewrichten kunnen hier last van krijgen. Met name het kraakbeen van de gewrichten is afhankelijk van voldoende vocht om goed te kunnen functioneren. Door artrose wordt het kraakbeen dunner en onregelmatiger van oppervlak. Hierdoor worden de gewrichten minder soepel, het draaien van bijvoorbeeld de pols maar ook de vingers en de tenen gaat minder soepel dan voorheen. Juist doordat je in die situatie geneigd bent om extra je best te doen de gewrichten wel te gebruiken, span je je extra in waardoor (onbewust) er meer wrijving ontstaat en de bloedstroom wordt gestimuleerd. Met neme de wrijving kan ‘uitstralen’ en zorgen voor extra warme handen en voeten. Het is dus niet zo zeer een symptoom, wel een gevolg.

Door Jaro Broeklander