Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is titanium dioxide… en zit dit in mijn zonnefilter?

5 min read

Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien ook niet: titanium dioxide. Dit oxide van titanium is één van de meest gebruikte zonnefilters van het moment. Het komt echter niet alleen voor in zonnebrandcrèmes, maar ook in make-up, tandpasta en zelfs voedsel. Via producten zoals kauwgom, ijsjes en marshmallows krijgen we dagelijks een flinke hoeveelheid titanium dioxide binnen. Maar is dat eigenlijk wel veilig?

Effectieve zonnefilter, want weerkaatst licht

Titanium dioxide is zeer goed in staat om licht te weerkaatsen, dit maakt het een prachtige witte kleurstof. Dat is natuurlijk handig als je een stralend witte tandpasta wilt maken. En ook het witte suikerrandje van de M&M heeft wat hulp gehad van titanium dioxide. Doordat titanium dioxide zo goed licht weerkaatst is het effectief als zonfilter. 

Titanium dioxide is één van de meest gebruikte zonnefilters van het moment en veroorzaakt zelden een allergische reactie. Het beschermt tegen UVB-stralen en deels ook tegen UVA-stralen. Een goede filter dus, maar omdat titanium dioxide een spierwit materiaal is, gaat je gezicht er als een geisha uitzien als je het op je huid aanbrengt.

Daar hebben de fabrikanten wat op gevonden. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te knippen, wordt de crème transparanter. Deze techniek wordt nanotechnologie genoemd en is nogal omstreden. Die kleine deeltjes titanium dioxide lijken namelijk erg op asbest en zijn lastig kwijt te raken als ze eenmaal door je lichaam opgenomen worden. In theorie zouden ze kunnen celbeschadiging veroorzaken. Gelukkig lijkt opname bij een gezonde huid minimaal te zijn.

Bijkomende nadelen nano titanium dioxide

Titanium dioxide in nanovorm heeft nog een groot nadeel: het kan een chemische reactie aangaan met zonlicht. Dat is natuurlijk helemaal niet fijn in een zonnebrandproduct! Australische dakdekkers weten het al lang: wanneer zij hun handen insmeren met zonnebrandcrème met nano titanium dioxide en vervolgens een metalen geverfd dak aanraken, dan ontstaan er binnen enkele weken corrosieplekken daar waar het dak door de handen is aangeraakt. De combinatie van zonlicht, water en titanium dioxide in nanovorm zorgt voor hydroxylradicalen en die tasten de coating van het dak aan. Er ontstaat een razendsnelle veroudering van daken die tientallen jaren mee hadden moeten gaan!

Collega’s Phil Barker en Amos Branch schreven er een wetenschappelijk artikel over. Uit hun onderzoek bleek dat alleen nano titanium dioxide voor problemen zorgt, gewoon titanium dioxide dus niet! Uit hetzelfde onderzoek bleek dat titanium dioxide afkomstig uit het mineraal rutiel (een zeer fijn poeder) minder schadelijk was dan titanium afkomstig uit het mineraal anataas (een vorm bestaande uit nanokristallen), net als gecoat titanium dioxide. Maar ja, hoe weet je nu als je een product met titanium dioxide aanschaft of er gebruik gemaakt is van rutiel of anataas en of het nano dioxide gecoat is of niet?

Ten slotte bleek uit het onderzoek dat zonnebrandcrème met nano titanium dioxide in oppervlaktewater, zelfs als het van rutile afkomstig is of gecoat is, schadelijk is voor het milieu. En dat terwijl we weten dat er onze huid naar schatting 36-56 ton nano titanium dioxide per jaar aan het water in koraalgebieden afgegeven wordt!

Conclusie: veilig, maar dan wel zonder nanotechnologie

Voor mij is het duidelijk: titanium dioxide is een veilige zonnefilter, maar dan wel zonder nanotechnologie! Dan maar lekker bleek, dat is nog mode ook… 🙂

Groetjes, Karoline

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar gloednieuwe boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.