Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Water: zoveel voordelen & niet enkel als je er drinkt

7 min read

Het was een warme zomeravond. Ik zat gezellig met mijn vriend op het terras. “Wat is jouw favoriete vakantiebestemming”, wilde hij weten. “Hongarije”, was mijn antwoord. “Ze hebben daar een heleboel thermale bronnen en het Balatonmeer is fantastisch om in te zwemmen.” Hmmm, omwille van het water dus”, zei hij. En ja, hij had gelijk. We zijn ons er niet altijd van bewust, maar plekken waar water is trekken ons aan als een magneet.

Water heeft een ontspannend effect

Volgens  Wallace J. Nichols, auteur van Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do komt dat omdat water een ontspannend effect heeft. Wanneer we in de buurt van water zijn, of in water, of onder water, dan krijgt ons overwerkte brein wat vrije tijd omdat de zintuiglijke input die op zo’n momenten binnenkomt maar een fractie is van wat het in een drukke winkelstraat of op een gemiddelde werkdag te verwerken krijgt. Zo is het geluid dat water maakt bijvoorbeeld veel minder complex dan het geluid van stemmen of stadsgeluiden. Het brengt je brein in een rusttoestand waardoor het creatiever wordt en makkelijker oplossingen zal vinden voor problemen waar je mee worstelt. 

Bevordert nachtrust

Het geluid van water bevordert ook de nachtrust. Ik prijs mezelf elke avond gelukkig, want als ik het raam van mijn slaapkamer laat openstaan, hoor ik de klaterende fontein in de vijver van de buren. Daarnaast staat in mijn hal een kamerfonteintje van rozenkwarts dat 24/7 een zacht sprankelend geluid maakt. Heerlijk rustgevend is dat. Stromend water trekt volgens de leer van de feng shui ook positieve energie en nieuwe kansen aan.  

Geen buur met fontein, geen kamerfontein, geen vakantieplannen naar een meer, zee of rivier? Je kunt uiteraard ook nog altijd de kraan in je badkamer opendraaien. Stromend of klotsend water terwijl je onder de douche staat of in je bad zit, werkt ook kalmerend. 

Ook ons lichaam heeft water nodig

Onze affiniteit met water komt voort uit het feit dat we voor 50 tot 70 procent uit water bestaan. Onze hersenen halen zelfs 80 procent. Er is geen enkel proces in ons lichaam dat goed kan verlopen als ons lichaam niet genoeg gehydrateerd is. Het is bijvoorbeeld veel moeilijker voor ons lichaam om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen te lozen als we niet genoeg water drinken. Ook als je wilt afvallen bijvoorbeeld, is het belangrijk om genoeg te drinken. 

Water drinken heeft trouwens niet alleen een fysiek effect. Het heeft ook een emotionele impact. Herinner jezelf er zeker aan om regelmatig een groot glas water te drinken wanneer je je onzeker of angstig voelt of als het financieel even tegenzit en je daardoor op ‘droog’ zaad zit. Water helpt je om beter om te gaan met veranderingen en opnieuw ‘in de flow’ te komen.

En toch drinken we er te weinig… 

En toch zijn er nog zoveel mensen die niet genoeg drinken. Uit onderzoek blijkt dat 50 tot 80 procent van de mensen chronisch gedehydrateerd is.

Signalen dat je te weinig drinkt

Signalen die we veel te vaak negeren zijn: 

 • Een droge mond
 • Een droge huid
 • Vermoeidheid
 • Constipatie
 • Spierkrampen
 • Een tintelend gevoel in je ledematen
 • Hoodpijn
 • Een depressief gevoel of een gevoel van frustratie
 • Moeite om je te concentreren
 • Een licht gevoel in je hoofd
 • Zin in suiker

Hoeveel moet je dan drinken?

Om optimaal te kunnen functioneren en ons goed te voelen, hebben we dus water nodig. Hoeveel? Er is geen wetenschappelijk gefundeerd antwoord op die vraag. Meestal wordt aangeraden om 30 ml water per kilo lichaamsgewicht te rekenen. Vrouwen zouden gemiddeld 1,5 tot 2 liter nodig hebben, mannen 2 tot 3 liter.

Zelf drink ik ’s morgens een halve liter water. De rest van de dag probeer ik elk uur of toch minstens elke twee uur een glas te drinken. De Daily Water-App op mijn telefoon vertelt me dat het tijd is om mijn glas nog eens bij te vullen. Ik merk echt het verschil. Na een dag zonder water ben ik suf en moe. Drink ik regelmatig, dan voel ik me ’s avonds nog superfris, ook al heb ik in beide gevallen de hele dag voor mijn computer gezeten.

Tips om meer water te drinken

Zelfs als je het moeilijk vindt om voldoende te drinken zijn er verschillende trucjes die je kan toepassen.

 • Zet een reminder op je telefoon zodat je eraan herinnerd wordt om te drinken.
 • Als je water saai vindt, pers een pompelmoes, een drietal citroenen en/of doe een scheut ongezoet biologisch veenbessensap (je vindt dat bij de Colruyt bvb) en giet dat bij je water. 
 • Zorg dat je elke ochtend een fles van 1,5 liter water vult of, als je flessenwater drinkt (ik raad Evian aan, in dat geval), zet elke dag een fles voor jezelf klaar. 
 • Zorg dat ze ’s avonds leeg is. Vaak onderweg? Koop een drinkbus en drink voor je weggaat en als je weer terug thuis bent de rest van je water op.

Test om te bepalen of je genoeg drinkt

De Amerikaanse dokter Mahdi Brown gaf me een eenvoudig trucje om te testen of je gedehydrateerd bent. Ontspan je hand, grijp een stuk huid vast en trek eraan. Laat het los en observeer wat er gebeurt. Als het meteen terugveert ben je goed gehydrateerd. Duurt het even en heb je een plooi, dan ben je gedehydrateerd. 

Cheers!

We willen ons allemaal graag goed voelen en er goed uitzien. Toch? Is het niet heerlijk dat een stuk van de oplossing in iets eenvoudigs zit zoals een glas water.  Is je glas op dit moment leeg, schenk het dan zeker nog eens vol! Cheers! 

Goedele Leyssen is yoga en lifestyle coach. Een aantal jaren terug wijdde Goedele haar leven volledig aan yoga, mediteren en gezonde voeding. Ze bouwde over de jaren heen heel wat expertise op, wat zich in reeds drie boeken, BoostBalans en MoodFood, vertaalde.