Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Het was een warme zomeravond. Ik zat gezellig met mijn vriend op het terras. “Wat is jouw favoriete vakantiebestemming”, wilde hij weten. “Hongarije”, was mijn antwoord. “Ze hebben daar een heleboel thermale bronnen en het Balatonmeer is fantastisch om in te zwemmen.” Hmmm, omwille van het water dus”, zei hij. En ja, hij had gelijk. We zijn ons er niet altijd van bewust, maar plekken waar water is trekken ons aan als een magneet.
Volgens Wallace J. Nichols, auteur van Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do komt dat omdat water een ontspannend effect heeft. Wanneer we in de buurt van water zijn, of in water, of onder water, dan krijgt ons overwerkte brein wat vrije tijd omdat de zintuiglijke input die op zo’n momenten binnenkomt maar een fractie is van wat het in een drukke winkelstraat of op een gemiddelde werkdag te verwerken krijgt. Zo is het geluid dat water maakt bijvoorbeeld veel minder complex dan het geluid van stemmen of stadsgeluiden. Het brengt je brein in een rusttoestand waardoor het creatiever wordt en makkelijker oplossingen zal vinden voor problemen waar je mee worstelt.
Het geluid van water bevordert ook de nachtrust. Ik prijs mezelf elke avond gelukkig, want als ik het raam van mijn slaapkamer laat openstaan, hoor ik de klaterende fontein in de vijver van de buren. Daarnaast staat in mijn hal een kamerfonteintje van rozenkwarts dat 24/7 een zacht sprankelend geluid maakt. Heerlijk rustgevend is dat. Stromend water trekt volgens de leer van de feng shui ook positieve energie en nieuwe kansen aan.
Geen buur met fontein, geen kamerfontein, geen vakantieplannen naar een meer, zee of rivier? Je kunt uiteraard ook nog altijd de kraan in je badkamer opendraaien. Stromend of klotsend water terwijl je onder de douche staat of in je bad zit, werkt ook kalmerend.
Onze affiniteit met water komt voort uit het feit dat we voor 50 tot 70 procent uit water bestaan. Onze hersenen halen zelfs 80 procent. Er is geen enkel proces in ons lichaam dat goed kan verlopen als ons lichaam niet genoeg gehydrateerd is. Het is bijvoorbeeld veel moeilijker voor ons lichaam om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen te lozen als we niet genoeg water drinken. Ook als je wilt afvallen bijvoorbeeld, is het belangrijk om genoeg te drinken.
Water drinken heeft trouwens niet alleen een fysiek effect. Het heeft ook een emotionele impact. Herinner jezelf er zeker aan om regelmatig een groot glas water te drinken wanneer je je onzeker of angstig voelt of als het financieel even tegenzit en je daardoor op ‘droog’ zaad zit. Water helpt je om beter om te gaan met veranderingen en opnieuw ‘in de flow’ te komen.
En toch zijn er nog zoveel mensen die niet genoeg drinken. Uit onderzoek blijkt dat 50 tot 80 procent van de mensen chronisch gedehydrateerd is.
Signalen die we veel te vaak negeren zijn:
Om optimaal te kunnen functioneren en ons goed te voelen, hebben we dus water nodig. Hoeveel? Er is geen wetenschappelijk gefundeerd antwoord op die vraag. Meestal wordt aangeraden om 30 ml water per kilo lichaamsgewicht te rekenen. Vrouwen zouden gemiddeld 1,5 tot 2 liter nodig hebben, mannen 2 tot 3 liter.
Zelf drink ik ’s morgens een halve liter water. De rest van de dag probeer ik elk uur of toch minstens elke twee uur een glas te drinken. De Daily Water-App op mijn telefoon vertelt me dat het tijd is om mijn glas nog eens bij te vullen. Ik merk echt het verschil. Na een dag zonder water ben ik suf en moe. Drink ik regelmatig, dan voel ik me ’s avonds nog superfris, ook al heb ik in beide gevallen de hele dag voor mijn computer gezeten.
Zelfs als je het moeilijk vindt om voldoende te drinken zijn er verschillende trucjes die je kan toepassen.
De Amerikaanse dokter Mahdi Brown gaf me een eenvoudig trucje om te testen of je gedehydrateerd bent. Ontspan je hand, grijp een stuk huid vast en trek eraan. Laat het los en observeer wat er gebeurt. Als het meteen terugveert ben je goed gehydrateerd. Duurt het even en heb je een plooi, dan ben je gedehydrateerd.
We willen ons allemaal graag goed voelen en er goed uitzien. Toch? Is het niet heerlijk dat een stuk van de oplossing in iets eenvoudigs zit zoals een glas water. Is je glas op dit moment leeg, schenk het dan zeker nog eens vol! Cheers!
Goedele Leyssen is yoga en lifestyle coach. Een aantal jaren terug wijdde Goedele haar leven volledig aan yoga, mediteren en gezonde voeding. Ze bouwde over de jaren heen heel wat expertise op, wat zich in reeds drie boeken, Boost, Balans en MoodFood, vertaalde.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon