Wie lust er nu niet van tijd tot tijd eens een lekker eitje? Maar vraag jij je dan ook wel eens af waar de eieren die je in de supermarkt koopt en die vervolgens op je bord belanden precies vandaan komen? En welke soorten eieren er allemaal bestaan?
Afhankelijk van de manier waarop legkippen gehouden worden, kunnen er vier soorten eieren onderscheiden worden: eieren van kippen met vrije uitloop, scharreleieren, bio-eieren en eieren van kippen uit verrijkte kooien.
Vrije uitloop
Bij vrije uitloop kunnen kippen vrij buiten lopen. Ze zitten overdag ongeveer acht uur buiten. De totale oppervlakte van het terrein moet groot genoeg zijn om ervoor te zorgen dat elke kip zo’n 4 vierkante meter ruimte heeft. Eieren uit vrije uitloop krijgen een code die met het cijfer 1 begint.
Scharreleieren
Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die in een scharrelstal zitten. Dat houdt in dat elke kip apart voldoende ruimte heeft om in te scharrelen. De kippen lopen rond, maar kunnen niet naar buiten. Bij scharreleieren vind je op de eierschaal een geprinte code terug die met het cijfer 2 begint.
Bio-eieren
Het belangrijkste onderscheid tussen bio-eieren en andere eieren, is dat kippen die bio-eieren leggen, biologisch voedsel krijgen. Bovendien hebben de kippen net iets meer ruimte, ook wanneer ze binnen zitten. Bij leghennen van bio-eieren is binnen het aantal beperkt tot zes kippen per vierkante meter. Ook bio-eieren kan je herkennen door naar de code op het ei te kijken, die begint namelijk met het cijfer 0.
Verrijkte kooien
Tot slot heb je ook nog eieren uit verrijkte kooien. Die kooien vervangen de klassieke legbatterijen, die al een aantal jaar verboden zijn in Europa. In verrijkte kooien beschikt elke kip over een oppervlakte die overeenkomt met de grootte van een A4-blad, wat neerkomt op zo’n 13 kippen per vierkante meter. De eieren van die kippen zijn niet meer voor de gewone consument te koop. Ze worden dan ook hoofdzakelijk gebruikt in de voedingsindustrie. Vanaf 2028 zijn verrijkte kooien verboden in Wallonië en ook Vlaanderen heeft de ambitie om hierin te volgen. De eieren uit verrijkte kooien zijn voorzien van een code die met het cijfer 3 begint.
Naar welke eieren gaat de voorkeur?
Wat betreft de smaak zal je natuurlijk weinig verschillen opmerken tussen de vier soorten. Het grote verschil tussen de vier categorieën zit hem in de toestand waarin de kippen gehuisvest worden. Over het algemeen geldt: hoe lager het eerste cijfer van de code, des te beter de omstandigheden voor de kippen, omdat ze in dat geval meer plaats hebben en ook buiten mogen komen. Dat is dus zeker iets waar je kunt op letten wanneer je de volgende keer verse eitjes koopt.