Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn rimpels erfelijk?

5 min read

Iedereen veroudert in zijn of haar eigen tempo. Dat is voor een deel erfelijk, maar heeft voor een deel ook te maken met je manier van leven. Wat heeft precies invloed op de veroudering van je huid?

Als je kijkt naar je ouders en/of grootouders dan kan je bepaalde uiterlijke kenmerken herkennen. Werden ze vroeg grijs en kregen ze vroeg rimpels, of juist niet?

Erfelijkheid

De manier waarop en het tempo waarin we verouderen is voor een groot deel erfelijk bepaald. Vooral couperose, zwangerschapsstriemen en de manier waarop je huid verslapt, zijn erfelijk bepaald. Maar met je huid is het net als met je gezondheid: ook al heb je een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen, je kunt dat risico door een gezonde levensstijl verkleinen. 

Onderzoek naar tweelingen

Dat bleek bijvoorbeeld ook uit een onderzoek van de Case Western Reserve University waarbij de onderzoekers het uiterlijk en levensstijl van tweelingen vergeleken. Eeneiige tweelingen hebben immers dezelfde genen. Door naar de levensstijl van de afzonderlijke tweelingen te kijken, konden de onderzoekers heel goed de invloed van andere omstandigheden vergelijken. De onderzoekers vergeleken 144 eeneiige tweelingen, maakten foto’s en stelden gedetailleerde vragen over hun gewoonten op vlak van roken, drinken, gebruik van anti-zonnecrème, gewicht, BMI, burgerlijke staat en depressies. Roken en blootstelling aan de zon bleken de belangrijkste factoren voor zichtbare veroudering.

Roken

Bij de tweelingen viel op dat hoe langer één van de twee rookte, hoe ouder deze er uit zag. En dat verschil was al duidelijk te zien als iemand 5 jaar rookte en werd groter naarmate men langer rookte.

De zon

Als één of beide tweelingen veel tijd in de zon doorbrachten, zagen er zichtbaar ouder uit dan hun echte leeftijd. Tweelingen die een anti-zonnecrème gebruikten zagen er juist jonger uit dan zij in werkelijkheid waren. Als er dan ook nog andere factoren in het spel waren als roken of drinken, dan werd dat verschil alleen maar groter.

Gewicht en BMI

Een hoog BMI laat jonge mensen er ouder uit zien, maar laat oudere mensen er juist jonger uitzien. Met andere woorden, als je wat ouder bent is het beter om niet te mager te zijn, omdat dat je juist ouder maakt. Wat meer vet op de botten laat je er voller en minder ingevallen uitzien.

Stress en levensstijl

Wat in het onderzoek naar de huidveroudering bij tweelingen niet werd onderzocht was de invloed van stress. Stress is slecht voor de huid omdat het gepaard gaat met hoge niveaus van het hormoon cortisol. Cortisol breekt collageen af en dat verslapt de huid en veroorzaakt rimpels. Volgens onderzoek van de UC San Francisco kan stress je 3 tot 6 jaar ouder maken. Maar het onderzoek liet ook zien dat je daar zelf iets tegen kunt doen. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen kun je het nadelige effect van stress verminderen.

Conclusie

Kies je ervoor om te roken, ongezond te eten, weinig te bewegen en veel te zonnen, dan zul je snel verouderen, ook al zit dat niet in de familie. Maar als je naar je familie kijkt en je ziet vroeg rimpels en verslapte huid, dan kun je zelf maatregelen nemen om dat verouderingsproces bij jou te vertragen. 

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar boek Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.