Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 redenen om ook in de winter te blijven sporten

Lauranne Melaerts
4 min read

Geschreven met input van Campz.

Tijdens de koude wintermaanden klinkt het aanlokkelijk om lekker in de zetel achterover te hangen met een goede Netflix-film en een groot pak popcorn. Het klinkt fantastisch, maar het is toch belangrijk dat je ook in de winter voldoende blijft bewegen. Onderstaande redenen bewijzen dat.

Koude temperaturen zijn goed voor je

Beperk je tijdens de wintermaanden niet alleen tot binnensporten, want de koude doet je goed. Sporten in de kou is beter voor je hart. Tijdens het inspannen produceert je lichaam warmte, terwijl bij een warme omgeving je lichaam de overtollige hitte verliest door de hartslag op te drijven. De hartbelasting ligt bij het buitensporten dan ook opmerkelijk lager.

Bovendien zorgen de koude temperaturen ervoor dat je lichaam serotonine aanmaakt. Deze neurotransmitter heeft onder meer een positieve invloed op je stemming, zelfvertrouwen en geheugen. En zo’n boost kan je tijdens de donkere wintermaanden net goed gebruiken. Haal dus alle nodige hardloopkleding en accessoires voor in de winter in huis en begin alvast met je eigen gelukshormonen aan te maken.

Een sterker immuunsysteem

Sporten in de koude buitenlucht heeft echter nog een aantal andere voordelen. Volgens onderzoek van de Appalachian State University zou het helpen om je immuunsysteem te boosten. Dat komt doordat de doorbloeding in de weefsels wordt gestimuleerd. Daardoor zullen de witte bloedcellen, waarvan de kwaliteit door het sporten toeneemt, zich eenvoudiger doorheen het lichaam kunnen verspreiden. Schadelijke stoffen merken ze dan sneller en beter op. Zeker in deze barre coronatijden kan je immuunsysteem echt wel zo’n boost gebruiken.

Verbeterde vetverbranding

Een extra pluspunt is dat je tijdens de winter sneller lichaamsvet verbrandt. Hoewel je je hart minder belast, moet je lichaam meer vet verbranden om op temperatuur te komen. In koude toestand wordt je wit vet bovendien sneller in bruin vet omgezet. Bruin vet kan het lichaam dan weer sneller verbranden en daardoor heeft dezelfde inspanning een groter effect.

Hetzelfde trucje kan je overigens ook toepassen wanneer je frisdrank drinkt. Door dat ijskoud te drinken, moet je lichaam opnieuw wat opwarmen en dus energie verbruiken. Op een glas cola kan dat zo’n 5 kcal schelen. Niet om over naar huis te schrijven en zo’n suikerbom blijft ongezond, maar het is toch mooi meegenomen.

Betere sportieve prestaties

Daarnaast is het zo dat ook je prestaties beter zijn bij lage temperaturen. Het lichaam wordt namelijk gedwongen om de zuurstof efficiënter te beheren. Volgens een onderzoek dat verscheen in de American Journal of Physiology zouden mensen die vaak bij lage temperaturen trainen hun loopsnelheid met 29% kunnen verhogen. Wil jij ook je looprecords verbreken? Zie ook deze tips om hard te lopen in de winter.

Goed voor zowat alles

Ten slotte zijn er natuurlijk alle andere voordelen die onlosmakelijk aan sporten verbonden zijn. Sporten is goed voor je cholesterol, spieren, botten, bloedsuikerspiegel, bloeddruk, gewicht, gewrichten, rug, ogen, stressniveau, energieniveau, professionele prestaties en zo kunnen we nog wel een tijdje blijven doorgaan. Redenen genoeg dus om het hele jaar door te blijven sporten.

Door Lauranne Melaerts