Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 voordelen van havermelk

Nona Heremans
3 min read

Plantaardige alternatieven voor dierlijke melk nemen toe in populariteit. Ook havermelk wint aan populariteit, hier lees je waarom.  

1. Havermelk is beter voor het milieu dan koemelk

Natuurlijk is het bij deze uitspraak belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Niet alle plantaardige producten zijn automatisch duurzamer. Toch wordt er voor hetzelfde aantal liter koemelk meer CO2-uitgestoten dan voor havermelk. Havermout is bovendien gemakkelijk te telen op Europese bodem. Daarom legt havermelk meestal maar een korte weg af tot bij ons en vervuilt het daarmee minder tijdens het transport. Ook op vlak van waterverspilling heeft havermelk een kleinere impact dan koemelk. Het verzorgen en voeden van een koe vragen enorm veel water.

2. Havermelk is gemakkelijk zelf te maken

Havermelk kun je ondertussen in alle supermarkten terug vinden. Toch kun je het ook perfect zelf maken. De enige ingrediënten die je nodig hebt zijn water en havermout. Je laat de havermout eerst minstens een half uur weken in water. Daarna mix je de havermout en zeef je het nog eens door (een koffiefilter werkt hier perfect voor). Om de havermelk iets zoeter te maken kun je er honing, kaneel of siroop door mengen. Zelfgemaakte havermelk kun je ongeveer vier dagen in de koelkast bewaren.

3. Havermelk is gezond

Havermelk is een plantaardig product en bevat dus veel natuurlijke voedingstoffen. Maak je dan nog eens zelf havermelk, dan zitten er ook geen toegevoegde suikers en bewaarmiddelen in. Het is wel zo dat havermelk niet dezelfde hoeveelheid vitamines bevat als koemelk en dus ook minder voedzaam is. Anderzijds zorgt dat ervoor dat de plantaardige melk makkelijker verteerbaar is dan koemelk.

4. Havermelk is de ideale melkvervanger voor allergieën

Havermelk, en bij uitbreiding alle plantaardige melken, is de ideale melkvervanger voor personen die lactose-intolerant zijn. Havermelk bevat daarbij ook geen noten, soja en gluten (check wel zeker de verpakking) en is dus voor veel mensen met allergieën een geschenk uit de hemel.

5. Havermelk helpt tegen ziektes en aandoeningen

Zoals eerder vermeld is havermelk makkelijk verteerbaar. Het helpt daarom tegen een opgeblazen gevoel en bevordert de vertering. Havermelk houdt ook je cholesterol op peil. Het verlaagt de slechte cholesterol in je bloed en vermindert daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

Door Nona Heremans