Melk is goed voor elk, maar klopt dit ook werkelijk? Er doen steeds meer berichten de ronde dat melk niet zo gezond is als altijd is beweerd. Echte duidelijkheid is er overigens niet te vinden omdat wetenschappers elkaar op allerlei fronten tegenspreken.
Waaruit bestaat melk?
Melk bestaat uit emulsie van water met daarin druppels vet. Voor 87 procent bestaat melk uit water, slechts 3,2 procent zijn eiwitten, 3,4 procent zijn vetten en 4,9 procent zijn koolhydraten. Daarnaast bevat melk een unieke combinatie van een aantal essentiële voedingsstoffen waaronder calcium, vitamines, kalium, magnesium en zink.
Melk is gezond
Door de vitamines en mineralen kan melk als gezond worden beschouwd. Ze zijn een goede manier om genoeg calcium binnen te krijgen. Voor kinderen is melk eveneens zeer belangrijk vanwege de vitaminen en mineralen die een cruciale rol spelen bij de groei van een kind. Zo is calcium onder andere nodig voor de botgroei en voor sterke botten als je ouder wordt. De vitamine A in melk bevordert de groei, maar maakt ook je huid gezond en is ontstekingsremmend. Daarnaast levert zuivel eiwitten en de vitamines B2 en B12.
Tot slot verkies je bij het innemen van zuivel het best voor magere varianten, zoals magere melk of yoghurt. Deze bevatten evenveel calcium, maar minder verzagdigde vetten.
Controversie
Volgens sommige wetenschappers is melk echter ongezond omdat het onder andere botontkalking zou bevorderen. Daarnaast zou het een heleboel slechte vetten en veel caloriën bevatten. Aan het drinken van melk zouden verder een aantal klachten te wijten zijn, zoals problemen met je luchtwegen en je huid, migraine, ontstekingen in je voorhoofdsholte, artritis en uiteenlopende allergieën. Niets van deze bovenstaande is echter bewezen.
Wie geen melk wil of kan drinken, mag dit niet zomaar weglaten, maar moet deze voedingsstoffen op een andere manier binnen krijgen. Andere bronnen van calcium zijn bepaalde groenten, noten en peulvruchten. Daarnaast bestaan er ook nog verschillende plantaardige melksoorten.
Plantaardige melksoorten
Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten plantaardige melk te koop, en vaak gewoon te vinden in je supermarket. We noemen er enkele voor je op:
1.Sojamelk
Sojamelk is wellicht de meest bekende plantaardige melk. Het is vrij bitter van smaak, maar vaak worden er smaakjes en suiker aan toegevoegd. Sojamelk bevat evenveel energie als afgeroomde melk, is vetarm en bevat geen voedingscholesterol. In de melk zit er weinig calcium, daarom is het aan te raden om te kiezen voor sojamelk met extra calcium.
2. Amandelmelk
Amandelmelk is licht verteerbaar en bevat geen cholesterol of verzadigde vetten. Het heeft een zachte, zoete smaakt die je doet denken aan frangipane. Daarnaast bevat amandelmelk van alle merkalternatieven de minste calorieën.
3. Rijstmelk
Voor veel mensen is rijstmelk de ideale oplossing. Het is licht verteerbaar en van nature heel zoet. Daarnaast is deze melk heel geschikt voor mensen met lactose-intolerantie en bevat het bijna 2 keer zoveel vitamines dan koemelk.
4. Kokosmelk
Kokosmelk is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Het is een uitstekend alternatief voor koemelk omdat het gemakkelijk verteerbaar is en eenvoudig te maken. Daarnaast bevat het een overvloed aan voedingsstoffen.
5. Havermelk
Havermelk heeft een typische haversmaak en tevens een goede verhouding kollhydraten/eiwitten. Deze melk verlaagt onder andere je cholesterol en houdt je energiebalans op peil.
Probeer verschillende van deze melksoorten uit. Ze kunnen sterk verschillen van smaak. De ene zal je ook beter liggen dan de andere. Je kan uiteraard ook koemelk en melkvervangers combineren.