Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Peulvruchten zijn gezonde superfoods!

Camille
2 min read

Peulvruchten zijn erg gezond en horen eigenlijk standaard bij een gezond eetpatroon. Een heleboel mensen weten echter niet precies wat peulvruchten zijn en hoe deze gebruikt kunnen worden. Om je een beetje op weg te helpen, geven we je wat extra informatie over deze gezonde superfoods.

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn de zaden uit de peulen van bepaalde planten. Deze peulen zijn opgebouwd uit twee vruchtbladen met daarin de zaden. In bepaalde gevallen kun je de volledige peulvrucht eten, zoals bij sperziebonen en peultjes. In andere gevallen eet je alleen de zaden, bijvoorbeeld bij erwten en bruine bonen. Peulvruchten zijn dus eigenlijk een verzamelnaam voor ondermeer erwten, bonen, linzen, pinda’s en kiemgroenten.  Verse groene peulvruchten, onder andere snij-, sperzie- en tuinbonen, maar ook doperwten, sugarsnaps en peultjes, vallen onder de noemer groente. In tegenstelling tot de overige peulvruchten bevatten deze varianten namelijk vitamine C.

Soorten peulvruchten

Er zijn tegenwoordig een groot aantal soorten peulvruchten te verkrijgen. Hierbij kun je denken aan verse-, gedroogde- en geconserveerde peulvruchten. Maar ook kiemgroente, zoals taugé en alfa alfa worden tot de peulvruchten gerekend, net zoals sojabonen en pinda’s

Groente of vleesvervangers

Verse peulvruchten, zoals snij-, sperzie- en tuinbonen evenals doperwten, peultjes en sugarsnaps worden als groente gegeten. De overige soorten peulvruchten zijn echter ook te gebruiken als vervanger van aardappels of vlees. Deze laatste groep peulvruchten is immers rijk aan eiwitten.

Peulvruchten zijn superfoods

Peulvruchten mogen als superfoods worden beschouwd omdat er een heleboel belangrijke voedingsstoffen inzitten, zoals eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Verder zijn peulvruchten rijk aan vezels. Deze vezels zijn niet alleen goed voor de werking van je darmen, maar zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Je kunt peulvruchten prima inzetten als je een dieet of een bepaald leefpatroon volgt. Peulvruchten zijn namelijk caloriearm en kunnen als vleesvervanger worden ingezet.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…