Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe een magnesiumtekort herkennen?

Bram
4 min read

Magnesium is een belangrijk mineraal dat in alle lichaamscellen aanwezig is. Om in leven te blijven heeft ieder mens dit mineraal nodig, het heeft een positief effect op allerlei lichamelijke processen

Magnesium doet het volgende in het lichaam:

 • Helpt bij de spieropbouw en botopbouw.
 • Draagt bij aan de aanmaak van hormonen.
 • Zorgt het er voor dat je spieren en zenuwen kunnen ontspannen. 
 • Draagt bij aan een goede energiestofwisseling.
 • Heeft invloed op de overdracht van zenuwprikkels. 
 • De geestelijke gezondheid is deels afhankelijk van magnesium.
 • Het heeft een goede invloed op de slaapkwaliteit. 

Wat zijn de symptomen of klachten van een magnesiumtekort?

Magnesium ondersteunt veel processen in het lichaam, wanneer je een magnesiumtekort hebt, kun je daarom last krijgen van uiteenlopende klachten:

 • Spierkrampen of gespannen spieren.
 • Menstruatiepijn
 • Lusteloosheid.
 • Een laag libido.
 • Geprikkeldheid. 
 • Koude handen en voeten.
 • Nervositeit.

Deze klachten komen het meest voor. Door de veelheid aan verschillende klachten is het vaak niet direct duidelijk dat het om een magnesiumtekort gaat.

Symptomen op langere termijn

Gaat het echter om een groter en langduriger magnesiumtekort, dan kunnen ook andere serieuzere klachten gaan spelen zoals: 

Een magnesiumtekort komt vaak voor. Veel mensen weten niet eens dat ze dit hebben, vaak zijn de klachten dan niet zo heftig en is het magnesiumtekort niet zo groot. In de Westerse landen lijdt zo’n 70 procent van de bevolking aan een magnesiumtekort. Per persoon kunnen de klachten erg uiteenlopen, op den duur kunnen ze echter levensbedreigend zijn.

Hoe ontstaat een magnesiumtekort?

Magnesium zit vooral in graanproducten, melk, groente en vlees, maar ook cacao, noten, zaden en pitten zijn rijk aan magnesium. Wanneer je gezond en evenwichtig eet, is de kans klein dat je een magnesiumtekort ontwikkelt. Doe je dit niet, dan kan er na verloop van tijd een tekort ontstaan. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) magnesium is 250-350 milligram voor vrouwen en mannen hebben zo’n 300-350 milligram nodig. Vrouwen die borstvoeding geven hebben meer magnesium nodig, 480 milligram per dag. Als je borstvoeding geeft is het aan te raden om extra magnesium in de vorm van voedingssupplementen te nemen.

Wat als ik een magnesiumtekort heb?

Een magnesiumtekort kan eenvoudig aangevuld worden. Vaak is niet helemaal duidelijk of de symptomen echt op een magnesiumtekort duiden, en kunnen er ook andere oorzaken zijn. De symptomen komen bijvoorbeeld erg overeen met die van stress. Door magnesiumtabletten of magnesiumzouten te nemen, kun je eenvoudig ontdekken of dit de oorzaak is. Worden de klachten minder, dan zit je goed en kun je doorgaan met het extra toedienen van magnesium, bijvoorbeeld met de supplementen. Mocht je toch niet helemaal zeker zijn, dan kun je ook langs een arts gaan. De huisarts kan een bloedtest doen die uitwijst of er sprake is van een tekort aan magnesium. Op deze manier weet je het zeker en kun je de klachten gericht aanpakken. Neem je liever geen voedingssupplementen? Dan kun je ook je eetpatroon eens kritisch bekijken en dit aanpassen zodat je meer magnesium binnenkrijgt. Op den duur is dit een goede structurele oplossing.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…