Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Magnesiumtekort

Magnesium is de naam van een belangrijk mineraal dat ieder mens nodig heeft om goed te kunnen functioneren. In het menselijk lichaam vervult magnesium namelijk enkele belangrijke functies, zoals het op de juiste manier opbouwen van botten en lichaamseiwitten, het ondersteunen van de spieren en het ondersteunen van enzymen bij het verteren van voedingsstoffen. Daarnaast heeft magnesium een belangrijke rol in het reguleren van de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte, wat het mineraal erg belangrijk maakt voor een goede gezondheid.

Magnesium zit in diverse soorten voedingsmiddelen, waaronder groenten, brood, vlees, noten en melkproducten. Hoewel het mineraal in enkele belangrijke voedingsmiddelen voorkomt die veel mensen dagelijks eten, komt een magnesiumtekort toch veel voor.

Op deze pagina lees je meer over het magnesiumtekort. Zo lees je hoe een tekort aan magnesium kan ontstaan, welke klachten je ervaart bij een magnesiumtekort en wat je moet doen als je te maken hebt met een tekort aan magnesium.

Een magnesiumtekort: de oorzaken

Er zijn diverse mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een magnesiumtekort. De meest voorkomende oorzaak van een magnesiumtekort, is het feit dat voedingsmiddelen van nature steeds minder magnesium bevatten. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheden kunstmest die worden gebruikt om voedingsmiddelen te kweken, de manier waarop voedingsmiddelen gekweekt worden en de manier waarop voedingsmiddelen worden verwerkt. Honderd jaar geleden zat er in een appel met schil bijvoorbeeld 29 mg magnesium, terwijl dit nu 8 mg magnesium in dezelfde appel zit.

Een andere mogelijke oorzaak van een magnesiumtekort, is het volgen van een bepaald dieet. Volg je een dieet voor langere tijd, dan krijg je lichaam minder calorieën binnen. Hierdoor heb je al snel te maken krijgen met een tekort aan magnesium en alle gevolgen van dien.

Enkele andere mogelijke oorzaken voor een magnesiumtekort, zijn de volgende:

Je kunt ook te maken krijgen met een tekort aan magnesium door een combinatie van meerdere van bovenstaande oorzaken.

De symptomen van een magnesiumtekort

De meeste klachten die je ervaart als je een tekort hebt aan het mineraal magnesium, hebben te maken met de spieren. Zo kun je last krijgen van spierkrampen, zwakke spieren of pijn in de spieren, simpelweg omdat er te weinig eiwitten in het lichaam zijn door het tekort aan magnesium. Verder kun je te maken krijgen met klachten als stress, geprikkeldheid, vermoeidheid, hoofdpijn, overgevoeligheid en lusteloosheid.

Heb je een ernstig tekort aan magnesium, dan worden de klachten alsmaar erger. Doe je niets aan de klachten, dan kan een ernstig magnesiumtekort zelfs gevaarlijk worden. Daarom is het belangrijk om niet met de klachten rond te blijven lopen, maar altijd iets aan het tekort te doen.

Lees ook: Hoe een magnesiumtekort herkennen?

Het verhelpen van een tekort aan magnesium

Er zijn diverse dingen die je zelf kunt doen om een magnesiumtekort te verhelpen. Zo kun je bepaalde voedingsmiddelen met een hoge concentratie magnesium eten, zodat je meer magnesium binnen krijgt en het tekort eenvoudig op kunt heffen. Daarnaast zijn er ook speciale magnesiumpillen die je kunt gebruiken om het tekort op te heffen, simpelweg door een recept te volgen. Tot slot is het ook mogelijk om magnesium direct op de huid aan te brengen, zodat het in de huid trekt en het tekort in het lichaam opheft. Er worden verschillende soorten magnesiumolies verkocht die je gewoon op de (pijnlijke) spieren aan kunt brengen.

Helpt het eten van voedingsmiddelen met magnesium, het slikken van magnesiumtabletten en het smeren van magnesiumolie niet, dan kun je altijd nog naar de dokter gaan met jouw klachten. Een orthomoleculaire arts kan bijvoorbeeld magnesiuminjecties of een infuus met magnesium geven, maar wel alleen als er sprake is van een ernstig tekort aan het mineraal. Daarnaast kan een arts sterkere magnesiumpillen voorschrijven, die je alleen op recept kunt krijgen en die jouw tekort effectiever aanvullen. Overigens wordt er vaak gekozen voor een combinatie van magnesiumpillen, omdat je lichaam maar een deel van het magnesium uit pillen op kan nemen. Om de behandeling echt goed te laten helpen, heb je dan ook vaak meerdere pillen nodig.