Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vitaminesupplementen voor kinderen

Bram
4 min read

Om je kind gezond op te laten groeien, heeft je kind zeker in de eerste jaren van zijn of haar leven vitaminesupplementen nodig. Op deze pagina lees je meer over vitaminesupplementen voor kinderen. Zo lees je welke vitaminesupplementen kinderen nodig hebben en waarom en waar je op moet letten bij het kopen van vitaminesupplementen voor kinderen. Door onderstaand artikel door te lezen, weet je dan ook zeker dat je jouw kind de juiste vitaminen geeft en dat je kind optimaal kan groeien. 

Welke vitaminesupplementen heeft mijn kind nodig?

Alle kinderen tot vier jaar moeten iedere dag 10 microgram vitamine D binnenkrijgen. Dit is ongeacht te voeding en altijd boven op de gewone voeding die het kind krijgt. De reden dat ieder kind vitamine D nodig heeft, is omdat vitamine D ervoor zorgt dat er geen botproblemen bij het kind ontstaan. Ook als je kind veel of weinig buiten komt (en dus veel of weinig met de zon in aanraking komt) of veel of weinig pigment heeft: je kind van vier jaar en jonger moet altijd 10 microgram vitamine D binnenkrijgen. Je kunt dit eenvoudig aan je kind geven door vitamine D-druppels te geven of vitaminepilletjes voor vitamine D te kopen. Meer over het kopen van deze supplementen, lees je onder het kopje ‘Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van vitaminesupplementen?’

Naast vitamine D, heeft je kind eigenlijk geen aanvullende vitaminesupplementen nodig. Zelfs als je kind nauwelijks groenten eet, is het niet nodig om aanvullende vitaminesupplementen te kopen. Vitaminen zitten namelijk in veel meer voedingsmiddelen dan alleen groenten, dus je kind krijgt ook voldoende vitaminen bezig als hij of zij brood, melk, aardappelen en tarweproducten eet of drinkt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat zelfs kinderen die niet voldoende groenten eten, gewoon voldoende vitaminen binnenkrijgen. Maak je dus geen zorgen dat je kind te weinig vitamines binnenkrijgt en geef je kind alleen vitamine D extra. Uiteraard kun je er zelf voor kiezen of je je kind nog extra vitamines geeft, maar dit is in principe niet nodig.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van vitaminesupplementen?

Bij het aanschaffen van vitaminesupplementen voor je kind, dien je rekening te huden met het feit dat kinderen niet te veel vitamines binnen mogen krijgen. Koop je vitaminesupplementen voor volwassenen, dan krijgt je kind eigenlijk te veel binnen. Dit is niet goed, want het slikken van kleinere doseringen heeft over het algemeen meer effect dan het slikken van grote doseringen. En omdat volwassenen van veel vitamines twee of meer keer zoveel nodig hebben als kinderen, is het dan ook zeker niet aan te raden om vitaminesupplementen voor volwassenen aan te schaffen voor je kind. Koop daarom altijd vitaminepillen die speciaal voor kinderen gemaakt zijn, met een lagere dosering dan vitaminepillen voor volwassenen, en je weet zeker dat je kind de juiste dosering binnenkrijgt. 

Verder dien je erop te letten dat je de vitamines koopt die je kind nodig heeft. Over het algemeen is dit alleen vitamine D, maar in sommige gevallen geven ouders hun kinderen toch extra vitamines. Dit kan, maar het is wel wenselijk om alleen de vitamines te geven die je kind nodig heeft. Geef dus geen vitamine C als je kind meer dan voldoende groenten en fruit eet, want dit is in dit geval niet nodig. Kijk daarom goed naar de behoefte van je kind en stem daar de vitaminen voor je kind op af. Ook hier is het aan te raden om je kind nooit te veel vitaminen te geven, want dit heeft een averechts effect en is zeker niet gezonder voor het kind.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…