Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dag suiker, hallo energie!

5 min read

April is gewoonlijk de maand waarin het pijnlijk duidelijk wordt in welke mate de feestdagen en Pasen, waarbij we ons volgestouwd hebben met suiker en ander ongezonds, ons energiepeil hebben aangetast. Het lentegevoel dat in de natuur heerst, staat niet in verhouding met het lome gevoel in je lijf. Tijd voor een plan van aanpak! 

In dit artikel vat ik summer voor je samen hoe je jezelf als volwassene kan verlossen van je suikerverslaving. Meer info vind je ook op www.sonjakimpen.com of in mijn boeken (waarvan je er bovendien eentje kan winnen, lees dus zeker verder!). 

Voorbereiding: 1-3 dagen 

Er is maar één manier om van een suikerverslaving af te komen en dat is door radicaal te stoppen met suiker eten. Minderen helpt niet, omdat er een lichamelijke, emotionele en mentale afhankelijkheid is. Prik voor het afkickprogramma een startdatum die niet vlak voor een verjaardag of een stressperiode ligt.

Eerst inventariseren

Verzamel eerst alle voedingsmiddelen die je in huis hebt en verdeel ze in drie groepen: gezonde voeding, junkfood en twijfelachtige producten. De eerste groep bestaat uit fruit, groenten, vis, kaas, volkoren- producten, bronwater etc. De tweede groep bevat alle suikerhoudende producten zoals frisdranken, snoep, witte pasta, rijst, zoutjes, yoghurt met een smaakje, toast, ontbijtgranen, alcohol en zoet beleg. De smaakmakers vormen de derde groep: mayonaise, ketchup, mosterd, sauzen en dergelijke. Die kan je nog beperkt gebruiken bij je favoriete gercehten. Gooi verder alle junkfood weg.

Ga voor gezond

Kies vanaf nu voor volkoren graanproducten, fruit in plaats van koekjes, water of thee in plaats van frisdrank etc. Wees streng voor jezelf. Maak altijd een boodschappenlijstje en houd je daaraan. En belangrijk: ga nooit met een lege maag naar de supermarkt, want honger maakt de verleiding te groot!

Suikervrij: 21 dagen

Nu ben je klaar om met alle geraffineerde suiker/snoep te stoppen. In deze fase hunker je nog naar zoet, maar dat gevoel verdwijnt. Houd er rekening mee dat je zeker de eerste zeven à tien dagen last kunt hebben van hoofdpijn, een vieze smaak in je mond, huidproblemen en een onaangename lichaamsgeur. Maar je gaat er niet dood aan en houd voor ogen dat je straks weer volop energie hebt!

SOS-pakket

Toch een onweerstaanbare drang naar zoet? Zorg dat je altijd een noodpakket bij je hebt met vers of gedroogd fruit en wat noten. je zult merken dat je die eerste week meer van die SOS-tussendoortjes nodig hebt dan de periode daarna.

En… terug naar af

Ben je overstag gegaan met een koekje of cgocola iets anders zoets? Helaas, er zit niets anders op dan opnieuw aan die cyclus van 21 dagen te beginnen. Anders kom je nooit van je suikerhunkering af.

Goed gedaan!

Om de detox goed te kunnen volhouden, is ook je mentale instelling heel belangrijk. Geef jezelf per vereleiding die je hebt weerstaan een schouderklopje alsook per uur dat je verder bent in je 21 dagen-plan. 

Blijven opletten: nog eens 21 dagen

De kans dat je bent afgevallen is groot en waarschijnlijk heb je ook al veel meer energie, maar toch moet je nog steeds opletten om niet terug te vallen in oude gewoontes. Geloven dat je van de suikerverslaving bent ‘genezen’ is niet realistisch, blijf dus alert.

Weer wat zoet

Als je nu weer een koekje neemt, zul je versteld staan van hóe zoet dat smaakt. Je merkt dat je, anders dan voorheen, minder de neiging hebt om ‘door te eten’. Blijf voorzichtig en zorg ervoor dat zeker 90% van de voeding die je in huis hebt gezond is. 

Terug naar af, deel 2

Eet je op een zwak moment toch weer een hele reep chocolade of een groot stuk taart, dan is de kans groot dat je last krijgt van hoofdpijn en moeheid. En dat is goed nieuws! Want je lichaam slaat alarm en roept je op om onmiddellijk opnieuw te beginnen met je suikerloze bestaan.

Suikerbewust: 1 jaar

Zelfs nu nog kun je af en toe last hebben van een suikeraanval. Dat betekent dat je altijd op je hoede moet blijven. Terugval gehad? Gewoon jezelf herpakken en doorgaan met je suikerloze bestaan. 

In balans blijven

Nu het strenge ‘suikerverbod’ is opgeheven, kom je voor nieuwe uitdagingen te staan. Je mag op een verjaardag bijvoorbeeld best een stukje taart, maar houd het daar dan ook bij en blijf je bewust van het ‘gevaar’. Op deze manier kun je probleemloos suikerbewust door het leven gaan. 

Win: 10x exemplaren van Sterker dan suiker

Vorige week konden jullie al het e-book Voorkom suikerverslaving bij kinderen volledig gratis downloaden    (dat kan hier trouwens nog steeds).

Nu maak je ook nog eens kans op 1 van de 10 exemplaren van Sterker dan suiker. Neem hier snel deel! Met dit boek van Sonja Kimpen is je suikerverslaving binnen de korste keren volledig verleden tijd. Veel succes!

Neem deel aan de wedstrijd!

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! 

 

 

 

 

 

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid