Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De meest voorkomende fietsblessures, en hoe te ze voorkomen?

5 min read

Sportief fietsen is natuurlijk erg leuk en bovendien heel gezond waardoor je je helemaal top voelt na een goede rit. Jammer genoeg is dit een lichamelijke activiteit die voor blessures kan zorgen, en deze kunnen het sporten flink in de weg zitten.

Er zijn verschillende soorten blessuren waar een groot aantal wielrenners mee te maken krijgen, gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de kans hierop kunt verkleinen. Hier komen dus een aantal oorzaken van veel voorkomende blessures met daarbij tips om deze te voorkomen.

1.  Zithouding

Je moet nooit te kort of te laag gaan zitten, dit zorgt voor overbelasting van je rug, nek, knieën, quadriceps, hamstrings en de achillespees. Het omgekeerde heeft exact hetzelfde negatieve effect. Wanneer je verkeerd zit heeft dit vooral invloed op je onderrug waar je dan snel last van zult krijgen. Een overbelasting van de knie ontstaat vaak bij het te laag, maar ook het te hoog op de fiets zitten. Of je nu een sport of gewone fiets hebt, de houding is altijd erg belangrijk en is de beste manier om blessuren en pijn te voorkomen.

Blijf constant letten op je zithouding, het kan namelijk zo zijn dat je op den duur anders gaat zitten, vooral tijdens een lange rit. Dit kan tijdelijk fijner voelen, maar je zet hiermee spanning op andere delen van je lichaam waardoor deze overbelast kunnen raken en pijn kunnen gaan doen. Zorg dus dat je de goede houding vindt en deze vooral aanhoudt. Let er altijd goed op dat je schoenplaatjes en zadel goed afgesteld zijn, deze bepalen voor een groot deel je houding.

2. Verkeerd zadel

Een speciaal comfort zadel kan erg fijn zijn voor korte ritten, maar bij langere ritten kan dit voor klachten zorgen door een verkeerde zithouding. Een schapenvelletje maakt het er niet comfortabeler op voor een lange rit. Om dit te voorkomen kun je dus het beste een zadel nemen dat wat extra tegendruk geeft. Let er dus altijd op dat je niet een te zacht of een te breed zadel koopt. Zadelpijn is een enorm veel voorkomend sportletsel.

3. Positie van het stuur

Ook een verkeerde positie van het stuur kan ervoor zorgen dat je klachten krijgt. Dit zorgt vaak voor pijn in de rug, nek en schouders. Het is niet zo dat een hoger stuur beter is, want wanneer deze te hoog staat zorgt dit ook voor extra spanning en dus eventuele pijn tijdens of na het fietsen. Maar natuurlijk is ook een te laag stuur niet fijn, dit geeft net als een te hoog stuur te veel spanning.

4. Maat van de fiets

Het is belangrijk een fiets te hebben die goed bij jouw lichaamsmaat past, dit is echter soms moeilijk voor erg kleine of juist grote mensen. Voor kleine mensen is de bovenbuis vaak te lang, en voor grote mensen is de bovenbuis juist te kort. Neem dus niet de eerste de beste fiets maar denk goed na over wat voor frame bij jouw lichaam past om blessures door spanning op bepaalde lichaamsdelen te voorkomen. Laat je vooraf opmeten, dan ga je heel wat ellende gaat vermeden. Laat je niet opmeten bij een fietsenmaker, maar bij een bikefitter of iemand die gespecialiseerd is in bikefitting, zij zijn meer objectief.

5. Fietskledij

Fietskledij zorgt niet voor blessures maar kan wel voor vervelende irritaties en huidproblemen zorgen. Neem natuurlijk de juiste maat en let op het verschil tussen een dames- en heren broek. Het dragen van een speciale fietsbroek is essentieel als je sportief wil fietsen. Een slip onder de fietsbroek geeft te veel wrijving en dit moet je dus vermijden.

Ook het onderhoud van je fietskleding is belangrijk, was je kleding alleen met vloeibaar wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. Als je dit wel doet kunnen de poriën verstopt raken waardoor de techniciteit kapot gaat. Je fietsbroek is dan niet meer vocht afdrijvend. Natuurlijk is ook de kwaliteit erg belangrijk, draag geen katoen omdat dit niet goed genoeg zal ademen. Wanneer katoen nat wordt, wordt het koud en krijg je problemen door de wrijving met de huid zoals irritatie en rode plekken.

6. Klachten bij stadsfietsen en elektrische fietsen

Wanneer iemand op een stads- of elektrische fiets rijdt neemt deze persoon vaak een verkeerde houding aan. Meestal wordt er niet zo nauw gelet op de afstelling van het stuur en het zadel omdat het vooral om korte ritten gaat. Op den duur kan dit toch voor pijn zorgen dus wat voor fiets je ook hebt, volg deze tips op.

7. Elektrische mountainbikes

Elektrische mountainbikes worden steeds populairder. Ook wanneer je minder moeite moet doen om vooruit te komen moet je alsnog zorgen dat alles op je fiets goed afgesteld is.

Handige oefeningen om blessures te voorkomen

 

 

 

Bron:

 

Bikesolutions
Door Bikesolutions
Gezondheid