Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze valkuilen moet je zeker vermijden in een gezonde levensstijl – Sonja Kimpen

5 min read

Een gezonde levensstijl kweken en aanhouden. Het loopt niet altijd van een leien dakje. Er zijn veel momenten waarop alles goed gaat. Je eet gezond, je beweegt veel en je bent gemotiveerd. Anderzijds zullen er ook ongetwijfeld momenten of situaties zijn die roet in het eten gooien. Iedereen krijgt zo nu en dan te maken met valkuilen tijdens het afvallen. Deze valkuilen kun je echter wel herkennen en vermijden. Sonja Kimpen geeft uitleg en advies over deze risicosituaties: “Het is belangrijk om je mindset te trainen om met zulke situaties om te gaan.”

1. Vermijd onregelmatig eten

Eet vijf keer per dag. Het helpt je afslanken en het brengt structuur. Als je niet op deze vijf momenten eet, wordt het moeilijker om je aan je porties, hoeveelheden en kauwpatroon te houden. Je bloedsuikerspiegel zal dalen en daardoor krijg je nog meer zin in zoetigheden. Als je echt honger hebt, verlang je naar extreme smaken zoals zout, zoet of vet. Je zult daardoor grijpen naar om het even wat en je denkt niet meer rationeel na.

  • Plan je eetgewoonten en tussendoortjes in. De organisatie van je eetpatroon is belangrijk. Zo verminder je namelijk de kans op onverwachte honger en zin om te snoepen.
  • Zorg bijvoorbeeld voor gezonde tussendoortjes. Die tussendoortjes stimuleren je stofwisseling en ze houden je bloedsuikerspiegel op peil. Bovendien zorgen gezonde tussendoortjes ervoor dat je eetbuien voorkomt.
  • Neem altijd een extra gezond tussendoortje mee in de auto of in je tas. Als je honger voelt opkomen, kun je terugvallen op dat gezond tussendoortje.

2. Wees aandachtig tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatie gaan enerzijds je bèta-endorfines dalen. Dat wil je dan compenseren met zoet. Anderzijds is je algemene hongergevoel groter tijdens deze periode. Daardoor ben je geneigd om meer te eten.

  • Ga proactief te werk. Bereid je (mentaal) voor op je maandstonden en plan je eetgewoonten in.
  • Pas je eetgedrag aan, zodat het eindresultaat per maand gelijk blijft.

3. Houd je lusthormonen onder controle

Lusthormonen worden geprikkeld als je eten ziet of ruikt. Als je begint te eten, worden je lusthormonen spontaan opgewekt. Deze hormonen zorgen er ook voor dat je blijft eten, ook al heeft je lichaam genoeg. Je hersenen maken dan dopamine aan, waardoor je nog meer naar smaakbevrediging snakt.

  • Train jezelf op andere vormen van genot dan eten. Dingen die ons gelukkig maken, stimuleren de aanmaak van dopamine. Dopamine wordt dus niet alleen geactiveerd door eten, maar ook door andere dingen die deugd doen.

4. Vermijd vermoeidheid

Eten verhoogt je stofwisseling en vervolgens stijgt je energiegevoel. Daarom eet je dus meer als je vermoeid bent. Als je moe bent, eet je ongeveer 15% meer dan normaal.

  • Geef vermoeidheid geen kans. Ga op tijd slapen en je zult merken dat voldoende nachtrust gelijk staat aan minder eetlust.

5. Pas op met hevige emoties

Soms heb je de neiging om voortdurend te eten. Emoties zoals verdriet, angst of stress kunnen ervoor zorgen dat je begint te eten. Eten helpt je emoties onderdrukken want je maakt geluksstofjes aan en je stimuleert het ontspanningssysteem.

  • Breng variatie doorheen je eten: zowel in smaak, kleur als textuur.
  • Houd je aan een regelmaat. Zo geef je je bioritme structuur en het kalmeert je.

6. Wees aandachtig tijdens feestjes en vakanties

Vakanties, feestjes en afvallen: het lijkt geen ideale combinatie, maar deze momenten zorgen ook voor ontspanning en gezelligheid. Je hoeft je sociaal leven helemaal niet stil te leggen omdat je een gezonde levensstijl aanhoudt. Veel mensen zien het als een grote valkuil omdat er veel lekker eten en alcoholische drankjes op de loer liggen. Het hoeft helemaal geen probleem te zijn. Probeer jezelf wat onder controle te houden en houd je aan je oorspronkelijke porties.

  • Vertrek nooit met honger. Eet een uitgebalanceerde maaltijd voor je vertrekt. Een goedgevulde maag vermindert de kans dat je later op de avond gaat snoepen of snacken.
  • Probeer te kiezen voor de gezondste dingen. Sla de hapjes bijvoorbeeld over of beperk je tot een paar olijven of een klein beetje kaas. Probeer chips en gefrituurde hapjes te vermijden.
  • Wees voorbereid en plan vooruit. Als je weet dat je het soms moeilijk hebt om iets te weigeren, zorg er dan voor dat je de dagen voordien ook niet te veel eet.

Meer lezen? Lees dan zeker het boek van Sonja Kimpen “Minder buik meer energie”?

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! »

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid