Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond het nieuwe schooljaar door!

3 min read

1,12 miljoen Vlaamse kinderen gaan in september terug naar school. 1,12 miljoen boekentassen en lunchpakketten.

Belangrijk om daar even bij stil te staan want wat onze kinderen eten en drinken, beïnvloedt niet alleen hun gewicht, humeur en schoolprestaties maar ook hun gezondheid en goed gevoel!

Als moeder weet ik dat het niet altijd makkelijk is om je kind te over- tuigen van het belang van een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Meestal vallen water, groenten, fruit, vis en volkorenproduc- ten heel wat minder in de smaak dan frisdrank, vette, zoutrijke snacks of suikergoed. Maar we moeten ons toch ook durven afvragen of we het onze kinderen alleen maar naar hun zin willen maken of hen ook een gezondheidsbewustzijn, een gezonde levensstijl en respect voor hun enige lichaam willen bijbrengen. Reclamemakers wéten jong geleerd is oud gedaan! Geen wonder dat er nog steeds kinderen en volwassenen zijn die me ongelovig aankijken als ik kindervoeding, cornflakes, suikerkoeken, drinkyoghurt, wit brood, choco, jam en fruit- sap als snoep bestempel!

Maar wat geef je je kind dan mee naar school?

Een flesje water om de dorst mee te lessen. Tussendoortjes die de no- dige energie geven tot aan de eerstvolgende maaltijd: een volkoren bo- terham of speltbreak, een stuk vers fruit, een beker soep, een handvol noten, gedroogde vruchten of een yoghurt natuur met bv wat cranberries of rozijntjes.  In de boterhammendoos kan je volkoren boterhammen met mager vlees, vis, kaas of geplet vers fruit stoppen.  En je vindt er vast nog plaats voor wat groenten: kerstomaatjes, komkommer, radijs- jes, wortel, bloemkoolroosjes of een kliekje van de dag ervoor. Als je je kinderen gezonde voeding meegeeft, komen ze minder in de verleiding om vetrijke snacks of koeken in de kantine of aan de snoepautomaat te kopen want gezonde voeding verzadigt en dan denkt een kind aan spelen in plaats van aan eten. Natuurlijk mag een kind ook best af en toe onbezorgd genieten van een koekje, fruitsap of een melkdrank- je, alleen is het onze taak als ouders hen dan te leren dat dat snoepen is en niet eten! Zo leren ze vanaf het begin het fundamentele onderscheid tussen wat hun lichaam nodig heeft en wat af en toe kan als een extraatje. Een goede gezondheid is het grootste geschenk dat we onze kinderen kunnen geven!

Wil je massa inspiratie van voor gezonde lunches?  http://www.synergiebrood.be/heerlijke-broodgerechten/

 

 

 

 

 

 

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid