Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hella Van Laer helpt je breken met hoe je eet in nieuw boek: ‘Anders eten begint in je hersenen’

Lore
6 min read

Leuk pakketje op de redactie vorige week: we ontvingen Breek met hoe je eet, het nieuwe boek van onze expert Hella Van Laer.

In dit boek, dat Hella zelf als een soort van ‘levenswerk’ beschouwt, laat Hella Van Laer je zien hoe je je brein zo kan trainen zodat je gezond kan afvallen. (Di)eetvalkuilen vermijden, slechte eetgewoontes doorbreken, jezelf motiveren én bovenal gemotiveerd blijven… Klinkt ongelofelijk veelbelovend!

Wij stelden Hella een paar vraagjes over het boek

Je begint je boek met “Wéér een dieetboek? Nee hoor!” Wat versta jij onder ‘dieetboek’ en op welke vlakken verschilt jouw boek daarvan?

De meeste ‘dieetboeken’ focussen zich nog te veel op wàt we moeten eten en hoe we het moeten bereiden. Maar de meeste mensen weten intussen wel al wat gezond is of gezond zou moeten zijn. We hebben massa’s dieet- en kookboeken in onze kasten staan, lezen er in elk magazine wel iets over… Maar toch passen we het niet altijd consequent toe.

Net daarom wou ik in dit boek, aan de hand van concrete casussen uit de praktijk, alle mogelijke oorzaken (de holistische benadering!) toelichten. En het zeer praktisch houden.

Inzicht krijgen in ons eetgedrag is cruciaal om onze gewoontes te veranderen. Er komen zoveel zaken bij aan te pas die allemaal eens overzichtelijk moesten gebundeld worden. Zo speelt motivatie bijvoorbeeld zeker een belangrijke rol, maar met motivatie alleen kom je er ook niet.

Aan de hand van het boek kan ieder voor zichzelf duidelijk zijn of haar werkpunten bepalen. En ook heel belangrijk: liever één concreet werkpunt stap voor stap aanpakken dan té veel zaken tegelijkertijd.

Inzicht krijgen en werkpunten bepalen, twee duidelijke doelen. Voor wie is je nieuwe boek dan vooral  bedoeld?

Voor iedereen die ooit al een ‘dieet’ gevolgd heeft en is hervallen in ongezonder eetgedrag. Maar ook voor iedereen die gewicht wilt verliezen of voor eens en voor altijd komaf wilt maken met ongezondere gewoontes. Ook alle mensen die de hoop op een gezond gewicht hebben opgegeven. Uiteindelijk focust het boek minder op gewichtsverlies maar wél op gedragsverandering.

Ik denk ook dat het boek zeer empathisch is geschreven. Ons reptielen- en zoogdierenbrein zijn helaas niet mee geëvolueerd met onze hectische en obesogene maatschappij. De overheid en voedingsindustrie moeten ook meewerken: een oproep dus om met z’n allen samen te werken en de strijd tegen onder andere obesitas en diabetes samen aan te gaan.

Je noemt je boek een soort van levenswerk. Je had zelf niet altijd een even goede relatie met voeding, kan je daarover nog wat meer vertellen?

Ik wist als geen ander hoeveel kcal er in elk voedingsproduct zat en wat gezonde voeding precies is. En toch lukte het me niet altijd, ondanks een goede motivatie, om het altijd zo consequent mogelijk toe te passen. Het is voor mezelf ook jaren een zoektocht geweest welke mogelijke mechanismen en verklaringen er allemaal achter zaten.

Ik heb dan ook de afgelopen jaren alle mogelijke valkuilen en inzichten opgelijst. Zo kunnen andere mensen ook voor zichzelf uitmaken waar voor hen persoonlijk de werkpunten zitten. Daarnaast kunnen ze via dit praktisch werkboek ook geregeld terugkijken waarom ze überhaupt iets willen veranderen.

Wat vind je zelf de belangrijkste tips uit je boek?

De inzichten in ons brein (de missing link tussen het wél weten maar niet toepassen) en alle mogelijke valkuilen zoals de onwaarschijnlijke kracht van voldoende slaap (cliché maar het is effectief zo), de invloed van stress, de afhankelijkheid van voeding, je eigen karaktereigenschappen, de gewoontes die je vaak al van in de kindertijd ontwikkeld hebt met bijhorende ‘coping‘ mechanismen, de invloed van sommige chronische medicatie, de invloed van onze omgeving… 

Er zijn zo veel belangrijke inzichten en eye openers!  

Breek met je eet: binnenkort ook op Gezond.be

Zin gekregen om zelf ook Breek met hoe je eet te lezen? Je kan het boek onder andere hier bestellen.

Ontdek zo zelf hoe Hella haar eigen passie én kennis verwerkte in een duidelijk, onderbouwd en vooral heel motiverend boek. De komende weken zullen we samen met Hella een aantal topics uit het boek ook aan bod laten komen op Gezond.be. Stay tuned!


Door Lore