Heb je last van overtollig vet of misschien zelfs zwaar overgewicht en wil je daar vanaf komen? Er zijn verschillende technieken die dan uitkomst bieden. Maar welke gewichtsverlies methode werkt het beste in welke situatie? We geven verheldering!
Gezond eten en bewegen
Wil je een aantal kilo’s kwijt, dan is stap één altijd een aanpassing van het voedings- en bewegingspatroon. Een balanceerde combinatie van sporten en diëten zorgt vaak voor een effectief resultaat. Voor wie niet wil of kan sporten: voeding neemt circa 70% op zich als het gaat om afvallen. Alleen het eetpatroon aanpassen zou dus al een drastische verandering kunnen geven, al is beweging natuurlijk sowieso een goede stap voor een gezonder lichaam.
Dat we in België veel om gezonde voeding geven kwam al eerder uit onderzoek, waarbij liefst 74% bewust kiest voor een gezond eetpatroon. Toch zal een aangepast dieet niet altijd bij iedereen lukken en/of het gewenste effect geven en in dat geval bieden onderstaande ingrepen soms uitkomst.
Wanneer kiezen voor liposuctie?
Bij het aanpassen van je leefschema verlies je normaal gezien vet over heel je lichaam, waardoor je slankere contouren krijgt. Bij sommige mensen blijft er echter een bepaalde vetophoping bestaan in bepaalde zones, vaak billen, heupen, benen en/of buik. Liposuctie is dé techniek om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Liposuctie is dus in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen oplossing voor overgewicht, maar wel voor het verbeteren van de contouren van je lichaam. Het biedt de beste resultaten bij een normaal gewicht en een stevige huid.
Een leuke bijkomstigheid van liposuctie is dat je bij sommige klinieken, zoals Wellness Kliniek in Genk, deze techniek kunt combineren met lipofilling. Dat wil zeggen dat je het overtollig vet (deels) kunt laten gebruiken voor het accentueren van andere delen van het lichaam. Voorbeelden zijn een natuurlijke borstvergroting of een Brazilian butt lift. Het vet wordt uiteraard gereinigd, zodat deze techniek veilig toepasbaar is.
Wanneer kiezen voor gastric bypass?
Wanneer je echt te maken hebt met flink overgewicht dan zou je een gastric bypass kunnen overwegen. Dit is een type maagverkleining operatie waarmee je tot de helft van je overgewicht kunt kwijtraken. Het zorgt er dan voor dat de levenskwaliteit aanzienlijk verbetert. De volume van de maag wordt middels chirurgie verkleint tot de grootte van een borrelglaasje. Daarnaast wordt er een klein maagreservoir en een nieuwe maaguitgang gecreëerd. Het resultaat is dat je sneller een verzadigingsgevoel hebt, waardoor je minder honger hebt en minder eet. Daardoor zal je vermageren.
De operatie bega je overigens niet zomaar, want het is belangrijk dat je eerst op een natuurlijke manier hebt geprobeerd om af te vallen. Veilige klinieken stellen als eis dat je enerzijds een bepaalde hoeveelheid overgewicht hebt en anderzijds in goede conditie bent om de operatie te kunnen ondergaan. Dit wordt normaal gezien dan ook van patiënt tot patiënt beoordeeld.
Wanneer kiezen voor een gastric sleeve?
Daarnaast is ook de gastric sleeve een oplossing. Hierbij wordt de maag verkleind tot de grootte van een ‘mouw’ (vandaar de naam). Het grote verschil met de bypass is dat er geen omleiding wordt gelegd en dat de dunne darm en maagklep intact worden gehouden, wat de ingreep minder ingrijpend maakt en minder kans geeft op complicaties. Een goede keuze voor mensen met overwicht die tevens in goede conditie zijn en waarbij het niet lukt om op een normale manier af te vallen.
Een kliniek kan je adviseren of een sleeve of bypass het beste bij je past. Want hoewel de sleeve dus minder heftig is, kan de bypass in sommige gevallen een betere keuze zijn, zoals bij mensen met hoog cholesterol, diabetes, of regelmatig zure oprispingen. Dat komt omdat bij de bypass de manier van voedsel verteren wordt aangepast middels de omleiding.
Wanneer kiezen voor een maagring of maagballon?
Een maagring is een bandje dat om de maag wordt geplaatst, waardoor de maaginhoud kleiner wordt en je sneller een voldaan gevoel hebt. Hierdoor zal je sneller kilo’s verliezen. Het is een wat lichtere ingreep dan bovengenoemde gastric varianten, maar het is wel minder effectief. Gemiddeld gezien verlies je tot 15 kilo, dus het is minder geschikt voor ernstig overgewicht. Optioneel kan het bandje op den duur aangepast worden of zelfs helemaal verwijderd worden.
Een maagballon heeft eigenlijk hetzelfde effect, maar hierbij wordt er dus een ballon in de maag geplaatst om de inhoud te verkleinen, zodat je minder honger hebt en voedsel kwijt kan. Het grote verschil is dat een maagballon altijd wordt verwijderd (normaal gezien na half jaar). Het is dan van belang om mentaal sterk te blijven en je ‘nieuwe voedingspatroon’ vast te blijven houden om niet weer terug aan te komen.