Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: 74% van de Belgen kiest bewust voor gezondere voeding

Sien Vanneste
3 min read

Gezond eten, voldoende water drinken en elke dag bewegen. We worden ermee om de oren geslagen, maar soms is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uit een onderzoek van HelloFresh en iVOX bij 1.000 Belgen blijkt dat 74% gezondere keuzes maakt op vlak van voeding. 55-plussers doen nog beter hun best, met 82%.

Hoe ze dat doen verschilt. Zo wil de helft vooral letten op wat ze eten, maar ook af en toe nog eens zondigen. De meerderheid kiest bewust voor meer fruit en groenten en mindert met suiker en zout. We eten niet enkel gezonder voor onze fysieke gezondheid. Van de -55-jarigen geeft 25% aan gezond te eten voor hun mentale gezondheid.

Letten op wat je eet stijgt met de leeftijd

68% van de respondenten jonger dan 34 jaar geeft aan te letten op wat ze eten. Dit percentage stijgt tot 70% bij de deelnemers tot 55 jaar. Onder de 55-plussers letten maar liefst 82% op wat ze in hun mond steken. Er zijn ook Belgen die helemaal niet kijken naar hun voeding, zo’n 14%. Terwijl 13% elke dag eet wat hij of zij wil om dan één keer per week iets strenger te zijn.

Niet iedereen let even frequent op wat hij of zij eet. 11% is er de hele week doelbewust mee bezig. 13% denkt over het algemeen na over gezonde keuzes, maar heeft ook dagen waarop het allemaal wat minder strikt mag. Oudere generaties zijn al langere tijd bezig met gezond te eten, vaak uit gezondheidsoverwegingen of op doktersadvies. Tegenwoordig kiezen ook jongeren meer en meer voor voedzame keuzes.

Gezond eten, maar hoe?

Gezonder eten is natuurlijk een breed begrip. 52% vindt vooral meer fruit en groenten eten de absolute prioriteit in een gezond voedingspatroon. 17% wil dan weer minder suiker en zout eten. Iets minder dan 10% telt calorieën om gezondere keuzes te maken. Als laatste kiest een kleine groep voor natuurlijke vitamines of kleinere porties.

Fysieke gezondheid als motivator

De fysieke gezondheid is voor velen nog steeds de grote motivator om gezonder te eten met zo’n 63%. 33% wil dan weer wat kilo’s kwijtraken door op zijn of haar voeding te letten. 20% kiest voor gezondere voeding om medische redenen, omdat het energie geeft en voor de mentale gezondheid. Vooral de jongere generaties zetten mentale gezondheid als belangrijke motivator naar voren.

Gezond koken

Gezond eten is één ding, maar het ook nog klaarmaken is iets anders. 78% kookt liever gezond als het gezin mee-eet of er gasten zijn. Op voorhand maaltijden inplannen helpt 74% ook om gezondere keuzes te maken. Iets meer dan de helft vindt het belangrijk dat recepten vooral eenvoudig zijn. 60% wil wel gezond koken, maar heeft weinig inspiratie. HelloFresh wil daarbij helpen. Zij bieden eenvoudige en gezonde recepten aan zodat je zonder problemen lekker én gezond kunt koken.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…