Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opgelet: 5 gevaarlijke gevolgen van overgewicht

Lauranne Melaerts
4 min read

Geschreven met input van BMI24.

Overgewicht kan een aantal drastische en zelfs levensbedreigende gevolgen met zich meebrengen. De coronapandemie heeft het risico van overgewicht opnieuw pijnlijk onder de aandacht gebracht, maar er zijn nog talloze andere gezondheidsrisico’s aan verbonden. Die gaan van suikerziekte tot een trombose. In ieder geval is het belangrijk om een gezond gewicht en een gezonde levensstijl na te streven.

Minder overlevingskansen na een virusinfectie

Al in 2010 onderzochten Amerikaanse onderzoekers of mensen met overgewicht ernstigere complicaties opliepen na een virusbesmetting. Dat onderzoek focuste onder meer op het H1N1-griepvirus. Het toonde aan dat een BMI van meer dan 40 een grotere invloed had op het overlijdensrisico dan een hoge leeftijd. Vooral bij een BMI van 45 of hoger werd de situatie problematisch. Meer informatie over de oorzaken van een te hoge BMI is terug te vinden op de website BMI24.

Intussen zijn we elf jaar later en sloeg het coronavirus genadeloos toe. De cijfers zullen nog jaren worden geanalyseerd, maar nu is alvast duidelijk dat overgewicht in een groter sterfterisico resulteert. Daarvan is zelfs al sprake vanaf een BMI van 30 of hoger (obesitas). De bevindingen zijn opmerkelijk, want vroeger werd vaak aangenomen dat mensen met overgewicht dankzij de extra energiereserves net een hogere overlevingskans hadden op IC-afdelingen.

Suikerziekte

Een ander potentieel gevolg van overgewicht is dat men een groter risico loopt op diabetes mellitus type 2 of suikerziekte. Dat komt doordat het lichaam minder goed op insuline reageert. Daardoor blijft er meer suiker in het bloed aanwezig, wordt men gevoeliger voor infecties en kan er zelfs nierschade optreden. Ook de ogen kunnen slechter worden en er zijn nog een hele resem aan andere mogelijke gevolgen die variëren van huidklachten tot zenuwbeschadigingen.

Kanker

Een van de gevaarlijkste gevolgen van overgewicht wordt zelden sterk uitgelicht: kanker. Wie overgewicht heeft, heeft een sterk verhoogd risico op minstens tien verschillende kankers. Mogelijk zijn het er meer. Het gaat daarbij om een aantal ernstige kankers, zoals darmkanker en alvleesklierkanker. Dat komt doordat overgewicht zorgt voor een verstoring van de hormonenhuishouding en doordat het tegelijkertijd ook chronische ontstekingen kan veroorzaken.

Volgens KWF zou vier procent van de jaarlijkse kankersterfte verband houden met overgewicht. Al vanaf een BMI van 25 of hoger zou het risico op kanker toenemen. Gelukkig geldt ook het omgekeerde: een gezond gewicht, een gezonde levensstijl en een evenwichtig voedingspatroon kunnen volgens de Stichting Tegen Kanker het kankerrisico met dertig procent doen afnemen.

 Hoge bloeddruk

Het bekendste gevolg van overgewicht is misschien nog wel een hoge bloeddruk. Het klinkt onschuldig, maar dat is het zeker niet. Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat de bloedvaten doorlopend onder druk staan. Daardoor kunnen de vaatwanden schade oplopen en moet het hart harder pompen. Dat zorgt dan weer voor een groter risico op hartproblemen zoals hartfalen, een hartinfarct en een hartstilstand. De beschadiging van de binnenwand van de bloedvaten kan daarnaast ook een beroerte of een hersenbloeding veroorzaken.

 Trombose

Het hoger risico op een beroerte houdt eveneens verband met het verhoogde cholesterolgehalte. Een verhoogd cholesterolgehalte brengt echter nog een aantal andere risico’s met zich mee, waarvan de meest ingrijpende misschien wel een trombose is. Bij een trombose zal een bloedstolsel een ader afsluiten. Dat is levensgevaarlijk en kan in de dood resulteren.

Door Lauranne Melaerts