Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Planning en structuur is de sleutel tot succesvol afvallen – Sonja Kimpen

3 min read

In een gezonde levensstijl is planning en structuur van groot belang. Regelmaat in zowel eet- als beweegmomenten zorgt ervoor dat je organen het afslankende werk veel beter doen. Het plannen en structureren van je gezonde levensstijl is dus de sleutel tot succesvol afslanken! Sonja Kimpen : “Regelmaat is onontbeerlijk om je beste vorm te bereiken en te behouden. ”

Organiseren, je kunt het leren

Om voordelen van regelmaat en structuur te ervaren moet je organiseren. Je organiseert dan bijvoorbeeld je volledige dag. Plan je activiteiten en je eetgewoonten in. Als je een heel druk leven hebt, is het slim om een organisatieplan op te stellen voor een volledige week. Zo krijg je een duidelijk antwoord op volgende vragen: wanneer, wat, hoeveel en hoe.

Eet vijf keer per dag

Vijf keer per dag eten klinkt veel, maar het helpt je afslanken en brengt structuur. Zorg bijvoorbeeld voor gezonde tussendoortjes. Die stimuleren je stofwisseling en ze houden je bloedsuiker op peil. Bovendien zorgen gezonde tussendoortjes ervoor dat je vreetbuien voorkomt.

Maak slimme keuzes

Als je op voorhand moet plannen wat je gaat eten, is het ook belangrijk om goede keuzes te maken. Deze tips van Sonja Kimpen helpen je om een goede planning op te stellen vol gezonde voedingskeuzes.

1. Zorg voor variatie

Het is een goede keuze om ongeveer een 60-tal verschillende ingrediënten te eten per week. Binnen deze groep ingrediënten is het ook belangrijk om zoveel mogelijk kleuren en smaken te combineren. Dat zorgt voor afwisseling in je eetpatroon.

2. Swingprincipe

Eet je lunch en avondmaaltijd volgens het swingprincipe. Nee, we gaan niet al dansend eten. Het swingprincipe slaat op de indeling van je bord: zorg voor een trio van een half bord groenten, 1/4de koolhydraten en 1/4de eiwitten.

3. Koolhydraten naar beweging

Koolhydraten eet je best in verhouding met je bewegingspatroon. Pas dus je koolhydraten aan aan je activiteiten die je op die dag of in die week gepland hebt. Hoe minder je beweegt, hoe kleiner de hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt. Bovendien kies je altijd best voor complexe koolhydraten: volkorenpasta, volkoren brood, volle rijst … Die zorgen er namelijk voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt.

4. Vetten

Zorg ervoor dat elke maaltijd een kleine hoeveelheid goede vetten bevat. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig om bepaalde vitamines op te nemen en ze bevorderen het verzadigingsgevoel. Goede vetten zijn bijvoorbeeld te vinden in avocado, noten, zaden, olijfolie en pitten.

5. Tussendoortjes rijk aan eiwitten en vezels

Voor de goede werking van je lichaam zijn eiwitten en vezels essentieel. Die vind je bijvoorbeeld in magere ham, rauwe of warme groenten.

6. Minder suiker en vermijd suikervervangers

Overmaat van suiker of zoet eten verstoort de leptine in het lichaam, het verzadigingshormoon. Daardoor krijg je geen stopsignaal meer en stop je zin in te bewegen.

7. Vetverbranders

Bepaalde voedingswaren of combinaties van producten stimuleren je stofwisseling. Je lichaam verbruikt dan veel calorieën bij het verteren van het eten.

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! »

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid