Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sinterklaas in het land: hoe hou je het gezond voor je kind?

5 min read

Het is zover: Sinterklaas is in het land! En daar horen volgens de traditie lekkernijen bij. Want “Wie goed is krijgt lekkers, wie stout is de roe”. 

Je kan er dan ook niet naast kijken of aan ontkomen: alle bakkers en supermarken liggen al weken vol met chocolade, speculaas, pepernoten, marsepein…

Maar hoe hou je nu de balans? Je wilt je kind toch ook laten meegenieten van deze leuke traditie. Maar massa’s snoepgoed in de kast liggen de komende weken en maanden natuurlijk ook extra te lonken: zowel voor de kinderen als voor jezelf. Hoe pak je dat het best aan?

Enkele tips

De sint brengt ook fruit mee uit Spanje

Sinterklaas komt uit Spanje: de perfecte reden om ook massa’s mandarijntjes en appelsienen te voorzien! Het kleurt ook mooi tussen al die bruine chocolade en speculaas. Vergeet ze dus zeker niet! En als jouw kleine spruit straks dan kiest voor een mandarijntje in plaats van een stukje chocolade is dat extra mooi meegenomen. En misschien kan de Sint ook wel wat worteltjes achterlaten. Want worteltjes van het paard ‘Slecht Weer Vandaag’ zijn toch bijzonder, niet? 

Kwaliteit boven kwantiteit

Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit! Ga voor een aantal stuks lekkere en kwaliteitsvolle chocolade. Je kan in supermarkten voor weinig geld je winkelkarretje vullen met massa’s Sinterklaas lekkernijen. Heel verleidelijk. Maar laat je toch niet volledig gaan, want wat je niet in huis hebt, kan je nadien ook niet opeten. Hoe meer soorten en variatie je in huis hebt, hoe moeilijker je het ook maakt voor je brein. Vaak doet meer variatie enkel maar meer eten. 

Vergeet niet dat Sinterklaas vaak ook op school, bij de grootouders, in de jeugdbeweging en bij de sportclub passeert. Vraag ook aan oma of opa dat Sinterklaas ook bij hen kiest voor liever één speciaal stuk chocolade of artisanaal gemaakte speculaas in plaats van de grote massa.

Kies slim (maar denk ook aan je kind)

Peper- of kruidnoten bevatten, in vergelijking met speculaas of chocolade, relatief gezien niet zo veel energie. Uiteraard kies je ook het best voor chocolade met een zo hoog mogelijk gehalte aan cacao. Maar niet elk kind is daar fan van. Maak er geen strijd van en kies voor een keer gerust ook eens wat jouw kind lekker vindt.

In de kast

Zet alle snoepgoed nadien ergens in een koekenkast. Als je het in het zicht zou laten staan, is de kans veel groter dat je continue aan het snoepen bent. 

Ga zelf aan de slag!

En natuurlijk kan je ook zelf aan de slag! Je vindt op het internet tal van recepten voor gezonde varianten op de klassiekers. Op Gezonde Drukte vind je onder andere een recept om zelf gezonde pepernoten en gezonde speculaas te maken. Maar ook hier geldt: geniet met mate!

Geniet gerust!

Gelukkig komt de sint maar één keer per jaar. Als je al geen maanden op voorhand chocolade, speculaas of marsepein begint te snoepen en het snoepen beperkt rond de periode van 6 december: laat je kinderen er dan ook bewust van genieten! We zijn toch zelf ook allemaal kind geweest?

Hella Van Laer is één van de vier vrouwen achter Gezonde Drukte, een blog van vier mama’s die snel, gezond én lekker voor hun kinderen willen koken. Samen brachten ze Wat eten we vanavond? uit: een boek vol met gezonde gerechtjes die snel klaar zijn en steevast op applaus van kinderen kunnen rekenen. Meer over Hella’s visie, gezonde voedingstips én gerechtjes ontdek je de komende weken op Gezond.be. Al kan je haar ook op haar site of www.gezondedrukte.be meteen wat beter leren kennen!

Hella Van Laer
Door Hella Van Laer
Gezondheid