Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sterker dan stress – Sonja Kimpen

4 min read

Stress is niet meer als vroeger vechten tegen beesten of natuurkrachten met altijd hetzelfde antwoord: vluchten of vechten. De hedendaagse stress zit in je hoofd. Het is jouw uitdaging daar gepast op te reageren zodat stress niet aan de haal gaat met jou gezondheid.

Positieve stress en negatieve stress

Stress betekent letterlijk spanning dat kan positieve opwinding zijn of negatieve. Natuurlijke stress is acuut en van korte duur. Het stelt je in staat om alert en sterk te reageren, in actie te schieten en ertegenaan te gaan. Het is een natuurlijk element waar er zich allerlei fysiologische processen afspelen, die je in staat van opperste paraatheid brengen en je toelaten een tandje bij te steken.

Bij positieve stress is dit om een doel te halen, je trouwfeest voor te bereiden de mont ventoux te beklimmen enz.  kortom iets dat je écht wil doen mét ook wat extra moeite.

Negatieve  stress

Is het monster van deze tijd. Het is tegenovergestelde van positieve stress. Het is het resultaat van een constante stroom van stressgedachten die permanent aanhoudt. In onze omgeving zijn er veeleisende bazen, financiële problemen, files etc.

De enige manier om stresshormonen uit je lichaam te krijgen is beweging ( vechten of vluchten is ook altijd bewegen)   doe je dat niet  dan zoek je gewoonlijk je toevlucht in kwaad worden, drang naar zoetigheid, alcohol  of roken.  Door niet te bewegen mis je ook de hormonen die je terug recupereren zoals adrenaline die je oplossend denken stimuleert en de endorfines die je een positief gevoel geven. Het resultaat:  de blijvend hoge cortisol spiegels  zorgen dan  heel dikwijls voor hogere vetopslag en gewichtstoename. Dik worden van stress is dus zeker geen fabel.

Stop met negatieve woorden!

Negatieve woorden zijn : Altijd, nooit, Alles,  niets ,  moeten, proberen , niemand , iedereen ondermijnen je denken. Voel het aan in de volgende zinnen:  

  • Ik heb NOOIT tijd om te bewegen om te eten of te bewegen.
  • Alles loopt mank…
  • Ik heb NIETS gedaan vandaag…
  • Niemand luistert naar mij.

Deze uitspraken zijn per definitie niet waar maar het geeft je wel stress want je geest weet niet of dat waar is of niet.

Positieve woorden

Een negatieve sfeer in je hersenen maakt alles in je leven zwaarder en moeilijker. Ook al ben je positief ingesteld, dan heb je nog wel eens een moment waarop het zwart is in je hoofd. Het repetitief lezen van positieve woorden doet wat met de chemie van je hersenen. Positieve woorden zijn het eenvoudigste medicijn om je te beschermen tegen depressieve gevoelens en apathie. Het is wetenschappelijk bewezen dat je woordkeuze je gedrag beïnvloedt!

Hoe meer je je brain traint in het onthouden van positieve woorden, hoe sneller je hersenen in een positieve sfeer raken. En hoe sneller je overschakelt naar positieve acties.

Stress aanpakken

Behoor jij tot de positieve groep? Fantastisch! Dan zit je in een opbouwende flow en heb je waarschijnlijk gedachten en een lichaam die je doen en laten ondersteunen. Ben je gejaagd en ga je stressvol door het leven? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk in de ban van het stressmonster. Je grootste uitdaging is om de stress aan te pakken. Er zijn verschillende manieren om je stress aan te pakken. Alles start met een andere blik, gedachten en focus.

Wil je meer lezen over hoe je stress efficiënt kan aanpakken? Dat kan met het boek van Sonja Kimpen: ‘Sterker dan stress’.

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! »

 

 

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid