Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Xeno-oestrogenen, een bedreiging voor onze gezondheid (maar zo vermijd je ze)

3 min read

Xeno-oestrogenen (ook wel pseudo- of nephormonen genoemd) zijn hormoonverstorende stoffen die een impact hebben op je eigen hormoonhuishouding. Ze hebben dezelfde werking als je lichaamseigen oestrogenen maar zijn veel krachtiger, erg schadelijk en tasten je immuunstelsel aan.

Hoe ontstaan xeno-oestrogenen?

De basis van xeno-oestrogenen is aardolie. Door de bewerking van aardolie (in de petrochemische industrie) ontstaan er producten zoals huishoudproducten, onkruidverdelgers, bestrijdingsmiddelen, plastic, kleding, medicatie, benzine, kleurstoffen, zoetstoffen. Je vindt het ook terug in verzorgingsproducten, parfum, zeep, shampoo, nagellak en make-up. Omdat dieren gevoed worden met eten dat vaak bespoten is met pesticiden, bevatten rood vlees en dierlijke melkproducten ook xeno-oestrogenen. 

Het effect van xeno-oestrogenen op ons lichaam

Omdat xeno-oestrogenen moeilijk door de lever afgebroken worden, krijgt je lichaam al snel een oestrogeenoverschot. De overtollige oestrogenen stapelen zich dan vooral op in je vetweefsel, je voortplantingsorganen en je lever.

De juiste homoonbalans, vooral oestrogeen ten opzichte van progesteron, is zeer belangrijk voor je lichamelijke en mentale gezondheid, vooral tijdens de periode van de overgang en de menopauze.  Tijdens die periode zal naast je lichaamseigen oestrogeen ook je progesteron gehalte dalen. Bij een teveel aan xeno-oestrogenen (maar ook door overgewicht) zal deze balans verstoord worden en spreken we van oestrogeendominantie.

Tips om minder xeno-oestrogenen binnen te krijgen

Je kan xeno-oestrogenen moeilijk volledig mijden maar je kan er wel voor zorgen er zo weinig mogelijk van binnen te krijgen:

  • Eet zoveel mogelijk biologische, natuurlijke en magere voeding. Vermijd dierlijke producten.
  • Was of schil alles goed wanneer je niet voor biologisch fruit of biologische groenten kiest.
  • Kies liever voor glas, porselein of aardewerk om je voeding in te bewaren. Vermijd plastic.
  • Verwarm geen voeding in de microgolfoven en al zeker niet in plastic bakjes.
  • Eet niet van plastic borden of drink niet uit plastic bekertjes.
  • Was je kleding maar ook keukengerei voor het eerste gebruik.
  • Gebruik natuurlijke, biologische cosmetica en verzorgingsproducten.
  • Geef de voorkeur aan voedsel uit glas in plaats van blik.
  • Gebruik natuurlijke, milieuvriendelijke wasmiddelen en schoonmaakmiddelen en gebruik luchtverfrissers en geurkaarsen op basis van natuurlijke etherische oliën.
  • Verlucht je huis voldoende zeker na schilderwerken, na de aankoop van nieuw meubilair.
  • Stof minstens 1x per week af want hormoonverstoorders stapelen zich op in huisstof.
  • Beweeg voldoende. Door beweging voer je afvalstoffen af.

Als menopauzeconsulent begeleidt Chris Van Gaver vrouwen voor, tijdens én na de natuurlijke of kunstmatige menopauze. Met een persoonlijke aanpak die rekening houdt met de persoonlijke, familiale en gynaecologische voorgeschiedenis tracht Chris samen met haar cliënte het beste uit deze nieuwe levensfase te halen. Indien nodig verwijst ze haar cliënten door naar een gynaecoloog, huisarts, endocrinoloog, seksuoloog, kinesist, diëtist… 

Zelf nood aan persoonlijke begeleiding? Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be. Bekijk zeker ook Chris Van Gavers eigen website www.menobalans.be en www.cura-mc.be voor een afspraak 24/7!