Europees vaccinpas op komst: dit zijn de details
De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie pleegden eind vorige week overleg over de invoering van een Covid-paspoort dat geldig is in de...
Inhoud
Een lange vliegtuigreis, een staand beroep, een dagje enthousiast winkelen. Het zijn allemaal mogelijke oorzaken van zware, vermoeide en gezwollen benen. Om erger (bv. spataderen, aderontsteking) te voorkomen is het belangrijk om deze klacht ernstig te nemen. Eenvoudige maatregelen kunnen heel wat leed vermijden. Heb je alle voorzorgen genomen en blijf je toch last hebben van vermoeide benen raadpleeg dan zeker je huisarts.
Filevorming, het is de kwaal van onze westerse maatschappij. Maar wie zou ooit gedacht hebben dat ook rode bloedcellen niet meer tijdig op hun bestemming raken door stilstand in de bloedvaatjes.
Het hart pompt via een netwerk van vaatjes bloed naar de weefsels, de organen en zelfs onderbenen. Eénrichtingsklepjes in de onderbenen zorgen ervoor dat het bloed terug naar het hart vloeit. Maar verschillende factoren kunnen de werking van deze klepjes verminderen. Het gevolg? Een opstapeling van bloed, vocht en afvalstoffen in de onderbenen. Die opstapeling veroorzaakt pijn, zwelling en een zwaar gevoel.
Onze mobiliteit neemt toe. Een reis naar een ander continent is een neembare hindernis geworden. Tijdens lange vliegtuigreizen is bewegen niet altijd evident. Dat bemoeilijkt de bloedcirculatie en kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot de vorming van een trombose (bloedklonter). Dat risico zou vooral optreden bij lange vluchten in Economy Class en wordt daarom ook wel eens het ‘Economy Class Syndroom’ genoemd.
Handige weetjes voor tijdens een lange vliegtuigreis:
Verwen je benen en voeten na een zware dag:
Op naar een zomer zonder zorgen!
Geert Vergote is een echte expert op het vlak van fytotherapie, ook wel plantengeneeskunde genoemd. Sinds 2009 is hij gastprofessor aan de associatie KULeuven. Daarnaast is hij ook een gegeerde spreker en organiseert hij als natuurgids aangename, leerrijke wandelingen.
De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie pleegden eind vorige week overleg over de invoering van een Covid-paspoort dat geldig is in de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon