Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

2x méér energie in 5 dagen

5 min read

Voel je je wel eens moe, futloos, uitgeput… Dan kan je een  stevige energieboost gebruiken! Daarbij helpt Sonja Kimpen je maar al te graag: ze stelt je 4 acties voor die je in 5 dagen tijd heel wat extra energie zullen bezorgen. En… ACTIE!

1. Zet letterlijk een stap richting een fit gevoel

Om eerst maar eens een misverstand uit de wereld te helpen: het is niet zo dat de ene persoon met meer energie geboren wordt dan de andere. Je gezondheid heb je niet altijd in de hand, maar je levensstijl wél. En laat die nu net je energievoorraad bepalen. Een eerste, letterlijke stap in de goede richting naar een fit gevoel is dan ook bewegen.

We denken vaak dat bewegen energie kost, maar het geeft net energie. Door te bewegen stimuleer je ten eerste de productie van de ‘feelgood-hormonen’ serotonine en endorfine die ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit, meer zin hebt in het leven en meer energie krijgt. Wanneer je beweegt voert het lichaam ook cortisol af, het stresshormoon dat je gedurende de dag opbouwt en dat alleen door fysieke activiteit kan worden afgebroken. Beweeg je niet, dan blijft dit stresshormoon in je lichaam circuleren, wat je totale hormoonbalans én je humeur negatief beïnvloedt. Bewegen is dus een geweldige ontstresser.

Als je dat bewegen dan ook nog buiten doet, het liefst in de natuur, krijgt je lichaam helemaal een boost. Laat regen of kou dat niet in de weg staan: geniet van de druppels op je gezicht en laat de stress uit je lijf verdwijnen. En nee, niet alleen vandaag, ook de rest van de week.

2. Adem luchtvitaminen

Ga als het even kan iedere dag naar buiten. Want de buitenlucht voelt én doet goed omdat je extra luchtionen en zuurstof opneemt, vooral in het bos of in de buurt van water. Ga in de lunchpauze naar buiten, maak een ommetje in het groen wanneer je van kantoor naar huis gaat. Boodschappen gedaan? Ga nog even langs dat stadsparkje en breng tien minuten door in de open lucht.

Gebruik je zintuigen: ruik de natuur, kijk hoe die boom zich tegen de lucht aftekent, voel de zon of de wind op je gezicht, hoor de vogels kwetteren… Moet je eens zien hoe je daar van opknapt!

3. Bord vol kleur

Als je te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt, nemen je weerstand en je energie af. Hét principe  om te weten of je voldoende voedingsstoffen op je bord hebt: kijk naar de kleur. Elke kleur van een voedingsmiddel heeft weer andere gezonde eigenschappen en daarmee weer een andere positieve invloed op het lichaam. Variatie is dus belangrijk!

Eet iedere week alle kleuren groenten, fruit en verse kruiden: groen, rood, geel, oranje, paars, blauw… Zo geef je je afweer een oppepper en krijgt je energie een boost. Combineer ook eens verschillende groenten in één maaltijd en kies in de winkel op basis van variatie en kleur. Neem in plaats van zes appels bijvoorbeeld twee appels, twee pruimen en twee bananen en verzamel een hele fruitmand vol. Kies ook je groenten op basis van kleur en check je winkelwagentje om te zien welke kleur je nog niet hebt.

Word je verder ook bewust van de verschillende smaaksensaties zoals zout, zuur, zoet, scherp en bitter – want elke smaak communiceert met een bepaald orgaan. Hier geldt opnieuw: hoe meer afwisseling hoe beter.  Wil je ene leuk hulpmiddeltje: download gratis de kleurencarrousel op http://www.sonjakimpen.com/voeding/.

4. Drink water

Als je onvoldoende vocht binnenkrijgt, droog je uit. Als je maar 2 procent gedehydrateerd bent, ben je al 20 procent van je prestatievermogen kwijt. Je concentratievermogen daalt en je energiepeil zakt dramatisch. Minstens 2,5 liter vocht per dag binnenkrijgen is een must. Vocht zit in groente en fruit, in thee en koffie en zelfs in wijn. Maar drink vooral voldoende water. Water is de enige pure hulpstof voor je lichaam, want het geeft het lichaam geen extra werk. Zodra je er een smaakje aan toevoegt, moet je lichaam al aan de slag om die stof weer af te breken.

5. En dan… Resultaat!

En? Resultaten zijn de beste motivator. Schrijf ze op! Ze zijn je oppepper op moeilijkere momenten. Eens je weet hoe je energie kan beïnvloeden laat je die strategie nooit meer los en blijf je in actie om je het hele jaar door goed te voelen!

Sonja Kimpen heeft een master in de Bewegingswetenschappen, is gezondheidscoach en auteur van 16 bestsellers. Samen met haar man runt ze synergie dat staat voor inspiratie, kwalitatieve coaching en voedingsproducten die het verschil maken zoals synergiebrood en breaks. Volg haar op Facebook en ontvang elke dag een extra tip!

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid