Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vitamines en mineralen? Hoe ontstaat een tekort?

Olivier
3 min read

Als je lange dagen maakt en weinig tijd hebt om op je voeding te letten is de kans groot dat je een tekort aan vitamines of mineralen hebt.  Vaak merken we het amper, tot we onze weerstand voelen verminderen en dus sneller ziek worden, of we een constant vermoeid gevoel ervaren.

De behoefte aan vitamines bij kinderen, mannen en vrouwen is ook verschillend en het ene lichaam neemt ook makkelijker vitamines op uit voeding dan het andere.

Vitamines

Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons dagelijks eten en drinken. Ons lichaam maakt met uitzondering van vitamine K en D zelf geen vitamines aan.

Een ongezond voedingspatroon, een gebrek aan blootstelling aan het zonlicht of oververmoeidheid kunnen een vitaminetekort veroorzaken en daarom zijn vitaminesupplementen soms aangewezen.

Vitamines worden opgedeeld in vitamines die oplosbaar zijn in water en in vet.

Wateroplosbare vitamines (B en C) worden niet of nauwelijks opgeslaan door het lichaam, je riskeert dus ook nooit een teveel aan die vitamines. Ze verlaten in dat geval het lichaam via de urine.

Vet oplosbare vitamines (A, D, E, en K) komen voor in voedingsvetten en worden wel beperkt opgeslaan in het lichaam. Een uitzondering is de vitamine A waar ons lichaam in de lever een grote voorraad kan aanleggen. 

Mineralen

Zoals eerder aangehaald maakt ons lichaam zelf ook geen mineralen aan. We halen ze uit onze voeding.  Gevarieerd en gezond eten is opnieuw de boodschap want de verschillende mineralen vind je terug in diverse voedingsmiddelen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen mineralen en spoorelementen.

Dit heeft te maken met de hoeveelheden die ons lichaam nodig heeft. Bij mineralen gaat het om grammen, bij spoorelementen om milligrammen.

Kalium, calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium zijn mineralen.
Chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink zijn spoorelementen. 

Ginseng

Het lichaam neemt over het algemeen makkelijker mineralen en vitamines op uit voedingssupplementen dan uit voeding.  Ginseng barst van de verschillende mineralen en vitamines, en verdient daarom onze aandacht.

Deze wortel groeit traag op een humusrijke grond, en wordt hoofdzakelijk in het oosten gekweekt.

Terecht wordt ginseng de koning van de versterkende middelen genoemd.

Tot slot

Een evenwichtig en divers voedingspatroon zorgt ervoor dat een gezond lichaam de benodigde vitamines en mineralen opneemt.

Extra voedingssupplementen kunnen je helpen om bijvoorbeeld te herstellen van ziekte of om periodes die fysiek of mentaal extra inspanningen vergen te overbruggen.

 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…