Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is glutenvrij eten wel zo gezond?

3 min read

Steeds vaker gaan mensen glutenvrij eten, ook al hebben ze geen couliakie of prikkelbare darmen. Ze zouden zich beter voelen en het zou ook de ideale manier zijn om gewicht te verliezen. Hebben mensen ook steeds vaker last van hun darmen? Komt glutenallergieën steeds vaker voor? We vroegen alvast de mening van huisarts Kurt Bonny.

1. Wat is coeliakie

Coeliakie is een intolerantie voor gluten (glutenintollerantie). Gluten is een eiwit, dat in tarwe, rogge en gerst voorkomt en verwerkt wordt in allerlei voedingsproducten. Mensen met coeliakie verdragen geen gluten. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij hen een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.

2.Is glutenvrij eten een hype geworden?

Glutenvrij eten is zeker geen hype. Het prikkelbaar darmsyndroom treft ongeveer 1 op de 5 Belgen. 20% van de bevolking heeft hier last van. Dat betekent dus dat die mensen bij momenten last hebben van een opgeblazen gevoel, krampen, wisselende ontlastingen en ongemakken in het algemeen in de buik. Vroeger waren er niet zoveel testmethoden die dit konden controleren, nu kan dat wel al beter vastgesteld worden of je daar inderdaad een overgevoeligheid voor hebt of niet. Het komt toch relatief frequent voor in de praktijk. Het glutenvrij eten wanneer je niet gevoelig bent voor gluten heeft weinig nut.

2. Is er een stijging van het aantal patiënten met glutenintollerantie?

Er is niet echt een stijging, maar het wordt nu wel sneller herkend. Hierdoor is er een exponentiële stijging, omdat er hier vroeger niet actief werd naar gezocht. Er zijn veel gevallen miskend en als prikkelbaar darmsyndroom beschouwd. Terwijl dat het eigenlijk mensen zijn die een intolerantie hebben tegenover gluten.

3. Vergroot glutenvrij dieet de kans op voedingstekorten?

Absoluut. Als je een glutenovergevoeligheid hebt en toch in contact komt met gluten door je voeding, dan ga je heel vaak diarree ontwikkelen en ga je minder voedingsstoffen opnemen. Zo kunnen er inderdaad tekorten ontstaan.

Conclusie

Glutenvrij eten is overbodig als je geen coeliakiepatiënt bent. Daarnaast is het een heel streng dieet waar slechts een kleine minderheid baat bij heeft. 

Daarenboven zijn glutenvrije alternatieven duur. Wil je dus gezonder leven en een paar kilo’s verliezen? Kies dan voor gezonde voeding met veel fruit en groenten, en laat vooral de extraatjes, zoals koekjes, desserts en snacks. Drink voldoende water en beweeg minstens een halfuurtje per dag.

Bron: Dokter K. Bonny

Dokter Bonny
Door Dokter Bonny
Gezondheid