Netelroos, ook bekend als ‘galbulten’ of ‘urticaria’, is een vervelende aandoening die op willekeurige plekken op je lichaam kan ontstaan. De aandoening gaat samen met rode bultjes en (ondraaglijke) jeuk.
Patiënten vertellen me dat het soms slapeloze nachten veroorzaakt. Gelukkig is er meestal een eenvoudige oplossing die snel verlichting biedt.
Acute vs. chronische netelroos
Er zijn 2 vormen van netelroos: acuut en chronisch. Als je bijna dagelijks klachten hebt en dit duurt korter dan 6 weken, dan is er meestal sprake van acute netelroos. Deze vorm komt heel regelmatig voor. Acute netelroos gaat meestal vanzelf weer over.
Bij een klein deel blijven de klachten langer aanhouden (> 6 weken) en spreken we van chronische netelroos.
Wat moet ik doen als ik netelroos heb?
Je kunt beginnen met medicatie tegen hooikoorts (antihistaminica). Dat geldt voor acute en chronische netelroos. Bij de drogist zijn verschillende typen verkrijgbaar, maar enkele daarvan maken je slaperig. Dit zijn wat goede opties:
- Desloratadine
- Cetirizine
- Levocetririzine
In de praktijk zie ik dat patiënten dankzij deze middelen vaak snel van hun klachten afkomen. Mijn advies: probeer het een tijdje en als je merkt dat het over gaat, stop dan met het gebruik ervan. Zo niet, ga dan even langs je huisarts.
Heb ik chronische netelroos?
In veel gevallen is de oorzaak van chronische netelroos is niet goed te achterhalen. Soms is er een infectie aan vooraf gegaan en soms gaat het om een stressvolle periode. Wat het ook is, medicatie tegen hooikoorts is altijd de eerste stap.
Kan ik acute netelroos krijgen door een allergische reactie?
Soms kan acute netelroos een uiting zijn van een allergische reactie, voorbeelden van een oorzaak zijn:
- Een insectensteek (vaak door een wesp/bij)
- Inname van een geneesmiddel (pijnstillers, zoals ibuprofen)
- Eten of drinken van een bepaald voedingsmiddel
Acute netelroos ontstaat in het geval van een allergische reactie altijd na enkele minuten of uren. In heel uitzonderlijke gevallen kunnen de klachten pas na vele uren ontstaan. Dat is bij een allergie voor rood vlees het geval. Deze allergie ontwikkelt zich, om onduidelijke redenen, na een tekenbeet.
Ook moeten de klachten elke keer optreden na gebruik van een bepaald voedingsmiddel of medicijn. Dus niet: de ene keer wel, de andere keer niet. Het kan wel voorkomen dat de klachten de ene keer heel heftig zijn en de andere keer wat minder.
Indien er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is en de aanvallen ‘zomaar’ opkomen is er zeer waarschijnlijk geen sprake van een allergische reactie op een allergeen en kun je helaas weinig doen dan medicatie gebruiken die de klachten bestrijden.
Waarom is mijn gezicht opgezwollen?
Bij acute en chronische netelroos ontstaat wel eens zwelling van de lippen en oogleden. Eigenlijk kan er overal waar slijmvlies is (keel, genitaliën) een zwelling ontstaan. Deze zwelling van de slijmvliezen wordt ook wel angio-oedeem genoemd. Voel je een zwelling in je keel ontstaan, neem dan gelijk contact op met je huisarts of spoedeisende hulp.
Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar boek Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maat. Een boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.