Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ja, ook daar zit suiker in…

6 min read

Mensen gaan almaar bewuster om met voeding. Als osteopaat en voedingsexpert merk ik dat elke dag. Mensen kiezen ervoor om gezonder te eten en zijn overtuigd van het positieve effect van de juiste voeding op hun gezondheid. Een supergoede evolutie waar ik heel blij mee ben! De vraag die ik tegenwoordig vaak krijg in mijn praktijk is: ‘Hoe kan ik suikervrij eten?’ Daar zoom ik in deze blog graag eens op in.

Suiker? Aanwezig!

Veel mensen associëren suiker met overgewicht en gezondheidsproblemen. En terecht. Suiker is een erg schadelijk goedje. Zeker in geraffineerde vorm. Ik krijg dan ook vaak de vraag naar een volledig suikervrij dieet. En ik antwoord dan altijd dat zoiets onmogelijk is. Want suiker zit zowat overal in. Ook in producten waarvan je het misschien niet zou verwachten zoals in fruitsap, ketchup, pizza, melk en muesli.

Weet wat je eet

Is dat een probleem? Niet echt. Want je hoeft je niet per se te houden aan een suikervrij dieet om gezond te eten. Bovendien bestaan er verschillende soorten suikers. En de ene is al beter voor je gezondheid dan de andere. Je moet je gewoon bewust zijn van wat je eet. Het label op een voedingsproduct eens goed lezen voor je het in je winkelmandje legt, kan wonderen doen voor je gezondheid. Want dan laat je echte ongezonde producten misschien eens vaker staan.

Gezond versus ongezond

Suiker is de bouwsteen van koolhydraten. Alle voedingsmiddelen met koolhydraten bevatten dus suiker. De meest voorkomende en bekende varianten zijn glucose, fructose en geraffineerde suiker. Het is heel moeilijk om suiker onder te verdelen in gezonde en ongezonde soorten, omdat je lichaam niet alle varianten nodig heeft en veel ook afhangt van de hoeveelheid die je eet.

Glucose = energie voor de hersenen

Glucose of bloedsuiker is erg belangrijk voor ons lichaam. Het is een primaire energiebron die ervoor zorgt dat onze hersenen goed werken. Glucose wordt door ons bloed opgenomen. Dat betekent niet dat je suikerhoudende voedingsmiddelen moet eten om glucose binnen te krijgen. Want glucose zit ook in gezonde koolhydraten zoals groenten en fruit of in gezonde vetten en eiwitten.

Fructose = niet essentieel

Fructose of fruitsuiker zit in fruit, honing, sommige groenten en bewerkte voedingsmiddelen. Maar fruit eet je niet voor de fructose, wel voor de vitaminen, mineralen, enzymen en vezels. Je kunt perfect functioneren zonder fructose.

Is fructose ongezond? Helemaal niet. Maar te veel is te veel. Een dieet met veel fructose houdt wel gezondheidsrisico’s in. Want alle fructose die je lichaam niet verwerkt, wordt door je lever omgezet in vet. Laat die wetenschap je zeker niet tegenhouden om twee stukken fruit per dag te eten. Want fruit is heel goed voor je! Als je minder fructose wilt eten, focus dan op een vermindering van de bewerkte voedingsmiddelen in je dieet.

Geraffineerde suiker = de vijand van je gezondheid

Geraffineerde suiker is industrieel bewerkte suiker die toegevoegd wordt aan voedingsmiddelen om ze zoeter te maken. Hij wordt gemaakt van suikerbieten die een bron van vitaminen, mineralen, zink, calcium en chroom zijn. Het probleem? Om de houdbaarheid van de suiker te verlengen, worden die gezonde voedingsstoffen industrieel verwijderd.

En die verwijdering is niet zonder gevolgen. Want je lichaam heeft die gezonde stoffen eigenlijk nodig om de suiker te verteren. Het gevolg? Je hormonenhuishouding en je immuunsysteem raken in de war, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten zoals diabetes.

Ga voor puur natuur!

Mijn advies? Weer geraffineerde suiker uit je dieet en vervang het door natuurlijke, gezonde suiker. Die zit meestal vol vitaminen, mineralen en vezels. Eet veel groenten en fruit, want dat zijn de beste suikervervangers. Stroop en honing zijn ook goede alternatieven, maar het blijft beter om ook deze suikers met mate te gebruiken.

Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in Lokeren. Haar website Goesting in gezondheid is erg populair, net als het gelijknamige boek dat ze begin 2018 uitbracht. In dat boek zoomt ze in op de ingenieuze werking van je darmen en hoe die de spiegel zijn van je lichamelijke én mentale gezondheid. Zin om je te laten begeleiden door een ervaren diëtist? Neem dan gerust contact op voor een afspraak in Lynns praktijk in Lokeren!