Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van stress? Deze plantenextracten geven je mentale gezondheid een boost

4 min read

Het gebrek aan menselijk contact maakt ons allemaal wat sneller neerslachtig en de hele tijd tussen dezelfde vier muren zitten, zorgt voor stress. Dat is begrijpelijk in deze situatie. Maar wist je dat je je mentale gezondheid zelf een boost kan geven met deze 5 planten?

Saffraan

Saffraan zorgt voor een hogere weerstand tegen stress. Het kruid heeft een kalmerende werking en kan daarom helpen als natuurlijk medicijn tegen een lichte of matige depressie en burn-out. Daarnaast helpt saffraan ook om je humeur in het algemeen te verbeteren en om je minder angstig te laten voelen. Dat komt omdat saffraan voor een verhoging in het serotonine-gehalte zorgt in de hersenen.

Ashwagandha of Indische ginseng

Ginseng bestaat in verschillende soorten en de plant wordt al duizenden jaren als medicijn gebruikt. De Indische variant heet ashwagandha en heeft een kalmerende werking op overprikkeling in de hersenen, bijvoorbeeld door stress. De werkzame stof vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Een kopje thee met ginseng kan je dus helpen om te ontspannen als je je gespannen, zenuwachtig, angstig of gestresseerd voelt. Neem ashwagandha in voor het slapengaan en verminder op een natuurlijke manier je slapeloosheid. Lig je ’s nachts wakker van de coronacrisis, dan kan een kopje thee met Indische ginseng de uitkomst bieden.

Rhodiola of rozenwortel

De rozenwortel wordt ook wel eens ‘wonderwortel’ genoemd vanwege zijn rustgevende en vitaliserende eigenschappen. De plant heeft een gelijkaardige werking als saffraan en ashwagandha, maar helpt daarnaast ook om vermoeidheid, futloosheid en apathie tegen te gaan. Rhodiola of rozenwortel wordt daarom vaak gebruikt om het prestatievermogen te verbeteren tijdens het werk, wat in tijden van corona ook wel van pas kan komen bij het thuiswerken.

Maca of Peruviaanse ginseng

Maca is populair tegenwoordig en wordt op heel veel verschillende manieren in gerechten verwerkt. Maca is een knolgewas afkomstig uit het Andesgebergte in Peru. Net zoals de andere planten in dit lijstje heeft het een ontspannende werking en kan het je prestatievermogen verbeteren. Maar de voornaamste eigenschap van maca is haar effect op zowel het mannelijke als vrouwelijke hormonale systeem. De plant zelf heeft geen hormonale werking, maar beïnvloed het effect van testosteron en oestrogeen in ons lichaam. Daardoor zou het je libido dus verhogen. Voor mensen die met hun partner in quarantaine zitten is dat misschien een goed idee, maar voor alle anderen raden we het momenteel toch af.

Koreaanse ginseng

De Koreaanse of Aziatische ginseng was de eerste soort die in onze westerse wereld bekendheid verwierf. Deze plant heeft naast haar vitaliserende en prestatieverhogende eigenschappen ook de gave om vroegtijdige ouderdomsverschijnselen tegen te gaan.

Wie een mentale boost kan gebruiken, kan het MoodRise-voedingssupplement eens proberen. Met ingrediënten zoals saffraan, ashwagandha, rhodiola en magnesium verhoogt het je mentale energie en zorgt het voor emotioneel evenwicht.

Met de code GEZOND15 ontvang je bovendien 15% korting en gratis levering op je aankoop van het MoodRise-supplement. Koop het hier in de webshop.

Door